Jurnal de război

0
748

O fascinantă incursiune în linia întâi povestită de doi eroi ai Primului Război Mondial.

Această carte scoate la lumină viața soldaților români din Primul Război Mondial. Nu este o poveste filtrată de trecerea timpului, dimpotrivă, este istoria pe care s-a așezat praful celor 100 de ani de la întâmplarea ei. Cineva, un patriot adevărat, împreună cu familia s-a hotărât să șteargă praful care s-a așezat pe dorința de a povesti lumii, chiar prin cuvintele scrise de doi dintre eroii care s-au sacrificat pentru ceea ce România este astazi.

Cartea debutează cu jurnalul sau mai bine spus „ Note zilnice din Războiul de întregire al neamului românesc 14/15 August 1916” ce aparține lui Gheorghe Bădescu. Un tănăr student la drept, din Slănic. Însemnările sale sunt la fel ca și caracterul său, așa cum mai târziu îl caracterizează Nicolae Șuța. O tinerețe și o iubire umbrită de întâmplări groaznice ale luptei pentru teritoriu. Tânărul Bădescu a plecat voluntar în război, a lăsat părinți, surori și pe frumoasa Lilica, pe care o menționează în fiecare pagină a jurnalului. Dorința pentru Întregirea României îi dădea forța și energia de a merge mai departe, de a suporta viața plină de lipsuri din război. Frontul era o liniște alcătuită din bubuiturile tunurilor și a gloanțelor care zburau pe lângă ei, o atmosferă ce nouă astăzi ni se pare ireală și greu de admis. Gheorghe Bădescu era un tânăr romantic visător, în care România și Lilica erau motivul de a se trezi dimineața și a înfrunta tot ce războiul avea să îi aducă în acea zi.

În continuarea poveștii spuse de Gheorghe Bădescu vine ofițerul Nicolae Șuța. El este eroul domnișanilor. Un caracter pragmatic care privea războiul ca pe o realitate ce îi era dată s-o traiască și nu ar fi făcut nimic să o schimbe. Un caracter puternic, gata oricând să își dea viața pentru țara sa. Drumul războiului l-a dus prin numeroase întâmplări în putea să își piardă viața, însă Dumnezeu a avut grijă ca Nicolae Șuța să ne dezvălui în paginile jurnalului său, soarta lui Gheorghe Bădescu, camaradul său pe care îl descrie în cuvinte mărețe.

Această carte, Jurnal de război, întregește însemnările celor doi ofițeri și ne dă o lecție despre ce înseamnă patriotismul, iubirea față de pământul unde s-au născut, sentimentele pure nutrite pentru o țară aflată în vremuri de răstriște.

LĂSAȚI UN MESAJ