Paşi pe portativ. Anton Şuteu

0
738

Câţi oare dintre noi nu am ascultat cel puţin o dată “Deschideţi poarta soarelui” interpretat de impresionanta  voce a Didei Drăgan şi câţi oare nu ştim că cel care compunea  geniale coloane sonore pentru filmele românești este nimeni altul decât Anton Şuteu? Trecut în nefiinţă în toamna lui 2010, compozitorul a lăsat în urma sa un tezaur muzical ce cuprinde muzică uşoară, pop, jazz, muzică de teatru (“Tache, Ianke şi Cadâr” ,”Numele trandafirului” “,Steaua fără nume” ,”Pasarea în spaţiu”),  de film (“Buletin de București, “Asfalt Tango”, “Triunghiul morții”), pentru spectacole de televiziune, simfonică şi vocal-simfonică, muzică de cameră.

Acest om cald, simplu, modest s-a născut în București, a urmat Liceul de muzică şi apoi Conservatorul, luându-și doctoratul în muzicologie la Universitatea Națională de Muzică din România și a efectuat o specializare la Academia ”Santa Cecilia” din Roma, Italia. Fiind profesor emerit la Universitatea Națională de Muzică din București, catedrele de compoziție şi muzicologie, un muzician complet, care a avut o contribuție deosebită la dezvoltarea și profesionalizarea muzicii ușoare românești, Anton Șuteu îşi culege acum numai cuvinte de bine atât din partea colegilor de breaslă, cât şi din partea elevilor săi și a colaboratorilor, iar activitatea i-a fost răsplătită cu numeroase distincții dintre care amintim: Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor (1986, 1987), Premiul Uniunii Cineaștilor din România (1991, 1992, 1993, 1995, 1996), Mențiunea specială a juriului ”Trandafirul de aur” de la Montreux (1984). În martie 2009, a obținut Premiul pentru muzică instrumentală al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, pentru lucrarea ”In memoriam” (Rugăciune, Desprinderea, Lumina).

Ca despre orice alt artist, mai mult decât cuvintele, vorbeşte despre el întreaga operă  prin care vă invităm să îl descoperiţi şi să vă lăsaţi spiritul să vibreze în acorduri de sensibilitate românească!

LĂSAȚI UN MESAJ