Un JURNAL DE RĂZBOI și un GHID CULTURAL

0
480

Relativ modesta activitate dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, concretizată mai cu seamă prin conferințe, mese rotunde, colocvii minunate, evocări omagiale scumpe, trecătoare și repede uitate, serbări câmpenești,  pare să fie contrazisă de relativ recenta lansare de carte românească de la Salonul Internațional de Carte de la Torino. Este vorba de volumul ”Istoria Transilvaniei” tradus în italiană (”Storia della Transilvania”, Rediviva Edizioni, Milano 2018), autor Ioan Bolovan, prorectorul Universității ”Babeş Bolyai”, din Cluj-Napoca.

Universitatea ”Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca mai are în lucru o serie de alte șase volume care cuprind cele mai importante documente care se referă la perioada premergătoare anului 1918 și la perioada imediat următoare. Alte două volume vor  prezenta evenimentele care au condus la Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Regatul României.

În același timp, Academia Română lucrează la cele 35 de volume consacrate, deopotrivă, personalităților românești din toate domeniile, din ultima sută de ani, și la un fel de sinteză a disciplinelor științifice, umanistice și sociale românești. O parte dintre acestea sunt deja editate, iar o altă parte sunt în curs de finalizare.

xxx

Aceste lucruri se întâmplă, după cum se vede, pe la case mai mari. În ceea ce ne privește, la noi au existat, după câte știu, câteva proiecte. Unul dintre acestea este GHIDUL CULTURAL AL ORAȘULUI PITEȘTI, care cuprinde, firește, instituțiile de cultură ale orașului, deja finalizat în manuscris, iar celălalt proiect este jurnalul de război, autentic, al unor luptători pentru întregirea neamului din Argeș.

Primul volum, predat deja la două instituții de cultură din Pitești, așteaptă să fie publicat de una dintre ele, care va fi interesată, iar al doilea a ieșit deja de sub tipar. Este vorba de JURNAL DE RĂZBOI, mărturii din tranșeele întregirii României, Editura Artprint, Pitești, 2018, 192 de pagini, pe hârtie de lux. Îmi aleg să prezint în câteva cuvinte acest din urmă volum.

Cartea se constituie, de fapt, din două jurnale cu autori diferiți: Note zilnice din războiul de întregire al neamului românesc, autor sublocotenent Gheorghe Bădescu, și Însemnări din campanie, autor sublocotenent Nicolae Șuța.

Găsim aici mărturii emoționante ale eroismului și suferințelor celor care au luptat pentru întregirea neamului. Primul autor s-a născut în satul Slănic, județul Argeș, iar al doilea în Domnești, fostul județ Muscel. Primul jurnal cuprinde perioada 14/15 august 1916 – 15 august 1917, iar al doilea 25 martie 1917 – 29 ianuarie 1918. Gheorghe Bădescu a murit pe front. Nicolae Șuța, care a luptat la Mărăști, Mărășești și Oituz, a fost decorat cu Ordinul „Coroana României” cu spade. Scăpat  viu din război, a intrat în politică, fiind șef de cabinet al ministrului agriculturii Ion Mihalache. În final, a fost arestat de comuniști și încarcerat în mai multe penitenciare.

Cele două jurnale de front au fost recuperate de la familiile eroilor de către Dan Drăgoi, doctor în horticultură, din satul Siliștea, comuna Aninoasa, județul Argeș, încă de pe vremea când era elev. După cum aflăm din Cuvânt introductiv, semnat de familia Dan Drăgoi, jurnalele au fost editate prin inițiativa și râvna lui Dan Drăgoi și a fiului acestuia. De altfel, pe coperta Jurnalului de război, în locul destinat autorului cărții, este scris numele coordonatorului – „Carte coordonată de Dan Drăgoi”. Și un fapt inedit: Jurnalul despre care vorbim se deschide cu o Pastorală la Învierea Domnului, semnată de IPS Calinic Argeșeanul. O mai bună corectură a editurii Artprint și introducerea în text a paragrafelor ar fi fost de bun augur.

Jurnal de război a fost lansat în data de 26 iulie, la Muzeul Județean Argeș. Au luat parte peste 100 de persoane și personalități ale orașului Pitești, Mioveni, Slanic, Domnești, oameni din domeniul culturii, preoți, politicieni, militari, scriitori, oameni de afaceri. Au vorbit în fața camerelor de luat vederi aproximativ 25 de persoane, printre care îngrijitorii cărții Dan și IPS Calinic Argeșeanul.

În mare, cartea lansată de Ziua Drapelului României reprezintă o mărturie care merită atenție.

Virgil Diaconu

LĂSAȚI UN MESAJ