Bucureștiul vechi și nou

0
764

Capitala României între istorie și legendă

 Legenda vorbește despre ciobanul Bucur, un cioban sănătos care s-a oprit cu pășunatul oilor pe actuala locație a capitalei noastre. Însă istoria descrie un alt parcurs, foarte interesant, dacă analizăm etapele evolutive ale orașului.

Primul său nume a fost Cetatea Dâmboviței și ulterior satul București.

A purtat numele de Cetate pentru că prima construcție din zonă a fost o curte locală fortificată așezată pe malul răului Dâmbovița. Ulterior preia numele unui sat din apropierea cetății (la jumătatea secolului XIV).

Adevărata dezvoltare a capitalei a început, însă ,în perioada lui Vlad Țepeș care a observat buna poziționare a acestuia, la intersecția drumurilor folosite de negustori. Din București plecau drumurile spre Giurgiu, Târgșor-Târgoviște sau Slatina.

Astfel Vlad Țepeș a început construirea altor curți în vecinătate, iar Radu cel Frumos și-a stabilit aici principala reședință domnească.

 În 1659 Bucureștiul devine capitala Țării Românești după ce timp de două secole Târgoviște a fost preferată de domnitori. În timpul domniei lui Gheoghe Ghica acest oraș devine noua capitală a Țării Românești din motive de importanță militară: garnizoana otomană de la Giurgiu supraveghea ușor orașul de pe Dâmbovița.

Alternanța între Târgoviște și București nu a încetat. De-a lungul timpului domnii care au refuzat colaborarea cu Poarta s-au retras la Târgoviște, în timp ce susținătorii otomanilor au rămas la București.

Orașul a continuat să se dezvolte cu ajutorul comerțului. În zona centrală erau situate casele boierilor, prăvăliile, atelierele meșteșugarilor, bisericile. La Curtea Veche în secolul XVI a fost construită Biserica Domnească – astăzi este cea mai veche clădire din București.

În 1694 se înființează Academia Domnească de la București, prima şcoală superioară din Ţara Românească, în timpul lui Constantin Brâncoveanu.

În anul 1704, Mihai Cantacuzino construiește Spitalul Colțea – primul din București.

De-a lungul timpului capitala noastră a fost comparată cu marile capitale ale lumii. A fost denumit Micul Paris în perioada lui Carol I. Podul Mogoșoaiei aducea aminte de bogăția de la Istanbul sau cu eleganța de la Viena. Astăzi, deși poate ceva mai criticat, un ochi sensibil vede frumusețea orașului și valoarea lui culturală, arhitecturală și puterea de dezvoltare pe care în continuare o are.

LĂSAȚI UN MESAJ