Cetatea Medievala Aiud

0
597

Situată în centrul oraşului Aiud, judeţul Alba, Cetatea Medievală este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale regiunii şi se întinde pe o arie de peste trei mii de metri pătraţi.

Cetatea Medievală din Aiud este recunoscută de istorici drept una dintre cele mai vechi citadele urbane din această regiune a României.

Conform cercetărilor, cetatea de piatră de la Aiud ar fi fost construită în două faze pe locul unei aşezări romane. În prima etapă, în secolul al XIV-lea, saşii din zonă au ridicat o biserică fortificată, aşa cum există multe altele în Ardeal, de abia în a doua etapă a căpătat aspect de cetate, prin secolul al XVII-lea.

În schimb, localnicii din Aiud susţin că ridicarea cetăţii s-a produs mai devreme decât spun cronicile, înainte de marile invazii ale tătarilor din anii 1240.

La început, cetatea a avut nouă turnuri – cu patru, cinci şi şapte laturi – denumite astfel: Turnul Porţii, Turnul Măcelarilor, Turnul Lăcătuşilor, Turnul Croitorilor, Turnul Kalendas, Turnul Cizmarilor, Turnul Olarilor, Turnul Blănarilor şi Turnul Dogarilor, nume luate dupa breslele care se ocupau de fiecare.

Între turnuri se putea merge pe drumul de strajă, din interiorul zidului, la care urcai pe nişte scări de lemn. Şi tot la început, cetatea era înconjurată de un şanţ cu apă, care era menit să îngreuneze atacurile inamicilor.

În palatul domnesc din cetatea de la Aiud şi-a avut reşedinţa guvernatorul Transilvaniei, Gabriel Bethlen. Acum palatul este sediul Muzeului de Istorie din oraş, care expune zeci de mii de obiecte, majoritatea arheologice.

În interiorul cetăţii, se mai regăseşte un lăcaş de cult care are vreo 500 de ani – Biserica Reformată-Calvină, aşezământ religios ridicat în stil gotic, iar lângă cetate se află o biserică luterană mai nouă, din secolul XIX.

În incintă mai există o casă parohială, folosită şi acum de preotul care oficiază în cetate, şi o casă a clopotarului.

Ministerul Culturii a anunţat că Cetatea Medievală din Aiud va fi reabilitată, pentru că se află într-o stare avansată de degradare. Recent o porţiune de zid de lângă Turnul Dogarilor s-a prăbuşit. Ultimele lucrări de restaurare la cetate au avut loc acum mai mult de 35 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ