Cetatea Țărănească de la Prejmer

0
765

Cetatea Prejmer (sau Tartlau după denumirea săsească) este o construcție transilvăneană fortificată aflată în satul Prejmer, așezare veche ce îmbină două culturi – română și germanică.

Cetatea pe care am vizitat-o se numește Cetatea Țărănească sau Cetatea Bisericească și este amplasată chiar în mijlocul satului, la aproximativ 16 km de Brașov. 

Face parte din patrimoniul Unesco din anul 1999 și este declarată cea mai puternică cetate țărănească construită de sași în Transilvania, dar și în partea de sud-est a Europei.

Prejmer era primul așezământ ce apărea în calea otomanilor care treceau pasul Buzăului și astfel a apărut nevoia de a construi o cetate în zonă care să apere locuitorii de invadatori.

Construcția cetății s-a întins pe durata a mai multe secole. Cavalerii teutoni au început să ridice clădirea în secolul al XIII-lea. În secolul al XV-lea s-au ridicat zidurile de apărare de către localnicii germani. În secolul XVII s-a restaurat cetatea și este asigurată o întreținere minuțioasă și astăzi.

Cetatea, cladită în formă de cerc, are ziduri groase de 3-4 metri și înalte de 12 metri, bastioane, porți de fier și poduri care se ridică.

În cetate se află 275 de camere pe maxim 4 nivele.

La etaj se urcă pe scări de lemn. Camerele încă păstrează dovada faptului că erau depozite pentru proviziile locuitorilor din Prejmer. În vremuri grele, sătenii se adăposteau în cetate și luptau împotriva otomanilor.

Acum, majoritatea camerelor sunt goale, doar câteva camere dinspre intrarea în cetate sunt folosite ca spații expoziționale pentru o cameră de locuit, un atelier de tâmplărie și pielărie sau pentru vechea școală din cetate, spațiu decorat cu fresce din secolul al XVIII-lea.

Zidurile incintei principale, flancate cu patru bastioane de artilerie circulare sunt prevăzute cu guri de tragere.

Am petrecut cam o oră vizitând cetatea și ni s-a părut extrem de interesant. Ar fi fost utilă o broșură sau un ghid pentru explicații, însă vizita reprezintă cu siguranță o transpunere în vremurile trecute presărate cu detalii din viețile locuitorilor din Prejmer.

LĂSAȚI UN MESAJ