Mica Unire – 24 ianuarie 1859

0
3139

Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza a avut loc în anul 1859 și a fost un prim pas spre înfăptuirea statului național unitar român.

În acea perioadă, la mijlocul secolului al XIX-lea, principatele erau în mâinile Rusiei și Imperiului Otoman care se opuneau unirii. Situația s-a schimbat după ce Rusia a pierdut războiul Crimeii (1853-1856) învinsă de Marile Puteri (Regatul Unit, Imperiul Francez, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman).

La sfârșitul războiului s-a încheiat la Paris un Tratat de Pace care a privit și situația principatelor. La acel moment, Moldova a primit trei județe din sudul Basarabiei – Cahul, Ismail și Bolgrad. Ulterior, Marile Puteri au dat dreptul celor două principate să consulte populația cu privire la Unire.

Divanul Ad-hoc din Țara Românească a fost de acord cu Unirea, însă Moldova a trecut prin situații controversate. Nicolae Vogoride, locțiitorul la conducerea Moldovei la acel moment, a falsificat listele electorale de reprezentare în divan pentru că Imperiul Otoman i-a promis domnia în cazul în care Unirea nu s-ar fi realizat. La momentul descoperirii falsului, s-au iscat scandaluri care au condus la schimbări majore la nivel european. Alegerile falsificate au fost anulate și la sfârșitul anului 1857 s-a pronunțat și decizia Moldovei cu privire la Unire.

În 5 ianuarie 1859 au fost organizate alegeri pentru un nou domnitor la Iași, în Moldova. Noul domnitor a fost Alexandru Ioan Cuza. O săptămână mai târziu a fost ales același domnitor și în Țara Românească, principatele profitând de faptul că Marile Puteri nu au specificat că nu poate fi ales același domnitor. În 12 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza conducea ambele principate, iar Marile Puteri au fost puse în fața faptului împlinit.

Cuza a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române și să pună bazele unui stat român modern. Noul stat a preluat numele de România abia în 1866, la redactarea Constituției, după abdicarea domnitorului Cuza.

Reușita de la 1859 a fost primul pas spre Unirea Mare de la 1918. La acel moment, Transilvania se afla sub stăpânire austriacă și ulterior sub cea austro-ungară.  

Ziua de 24 ianuarie rămâne astfel zi de sărbătoare pentru români și ne reamintește de lupta dusă în trecut pentru ca România să fie ceea ce este astăzi.

LĂSAȚI UN MESAJ