Un vechi cântec patriotic românesc, fost imn al României în perioada 1975-1977, a ajuns imnul Albaniei

0
616

Imnul României din 1975-1977 este imnul Albaniei de astăzi. „Pe-al nostru steag e scris Unire”, al lui Ciprian Porumbescu, e fredonat de albanezi pe versuri asemănătoare. “Pe-al nostru steag e scris Unire” este un cântec patriotic dedicat unirii Principatelor Române Moldova şi Ţara Românească de la 1859. Muzica îi aparţine lui Ciprian Porumbescu, iar versurile lui Andrei Bârseanu.

România a avut, de la primul imn compus în 1862, alte cinci imnuri, cel din prezent fiind “Deşteaptă-te române!”, muzica Anton Pann, versurile Andrei Mureşanu.

Astfel, în perioada 1975-1977, Ceauşescu declară ca imn de stat “Pe-al nostru steag e scris Unire” compusă ce Ciprian Porumbescu. „Trei culori cunosc pe lume” devine în 1977 cel de-al cincilea imn al României, care s-a intonat până în 1990, când, după căderea regimului condus de Nicolae Ceauşescu, s-a legiferat ca piesa „Deşteaptă-te, române!”. Imnul albanez este „Cântecul steagului”, text scris de poetul albanez din România Asdreni (Aleks Stavri Drenova) pus pe notele cântecului „Pe-al nostru steag e scris unire“ lui Ciprian Porumbescu.

 

A fost adoptat de către albanezi în 1912 la proclamarea Independenţei de stat ca imn pâna în zilele noastre. Există o asemănare evidentă cu versurile scrise pentru melodia lui Porumbescu de Andrei Bârseanu.

 

Pe-al nostru steag e scris unire, Unire-n cuget şi simţiri Şi sub măreaţa lui umbrire Vom înfrunta orice loviri.

 

Acel ce-n luptă grea se teme Ce singur e rătăcitor, Iar noi uniţi în orice vreme Vom fi, vom fi învingători.

 

Am înarmat a noastră mână Ca să păzim un scump pământ, Dreptatea e a lui stăpână, Iar domn e adevărul sfânt.

 

Şi-n cartea veşniciei scrie Că ţări şi neamuri vor pieri, Dar mândra noastră Românie etern, etern va înflori.

 

Cel care a venit cu ideea imnului naţional al Albaniei a fost poetul Victor Eftimiu, născut în Albania şi poet de succes în România. El a propus „Pe-al nostru steag e scris Unire”, propunerea i-a fost adoptată, iar imnul de stat al Albaniei primea numele de „Imnul steagului”, muzica Ciprian Porumbescu, versurile Aleksander Stavri Drenova (pseudonim: ASDRENI), de origine aromână.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ