33 de ani de la moartea incomparabilului Amza Pellea

0
549

Amza Pellea s-a născut în anul 1931 în Băilești, județul Dolj într-o familie cu 5 copii. A studiat în orașul Craiova la Colegiul Național Carol I și la Școala Tehnică de electrotehnică.

Este un cunoscut actor de teatru și film, apreciat pentru rolul jucat în filmul Nea Mărin Miliardar. Personajul principal căruia i-a dat viață i-a adus faima și talentul de comediant. A fost actorul care a interpretat unele dintre cele mai importante figuri istorice : Decebal și Mihai Viteazul. A jucat pe scena Teatrului Național din Craiova, a Teatrului de Comedie și a Teatrului Național din București și a predat la IATC.

În numai doi ani (1957-1959) a jucat 14 roluri printre care Jack Worthing (Ce înseamnă să fii onest de Oscar Wilde), Vedernikov (Ani de pribegie de Aleksei Arbuzov), Vladică Ilarion (Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu), Comandantul vasului (Tragedia optimistă de Vsevolod Visnevski) și altele.

Continuă pe scena Teatrului de Comedie jucând rolurile: Brettschneider (Svejk în al doilea război mondial de Brecht- 1962), Pietro (Umbra de E. Svart- 1963), Manole (Somnoroasa aventură de Teodor Mazilu- 1964), Subcomisarul (Capul de rățoi de G. Ciprian- 1966), Voievodul Basarab (Croitorii cei mari din Valahia de Al. T. Popescu- 1969), Noah (Arca bunei speranțe de I.D. Sîrbu- 1970), Hrisanide (Interesul general de Aurel Baranga- 1972).

Pe scena Teatrului Național din București joacă rolul lui Petre Dinoiu (Comoara din deal de Corneliu Marcu- 1977) și  al lui Vlad Țepeș (A treia țeapă de Marin Sorescu – 1979).

Amza Pellea a interpretat și personaje istorice: rolurile din Tudor, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul, dar și personaje moderne: Ailincii din Secunda 58 de Dorel Dorian, Manole din Somnoroasa aventură de T.Mazilu.

A rămas în memoria iubitorilor de teatru și film pentru rolurile Mihai Viteazu și Nea Mărin.

În 1977 a câștigat la Moscova premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film cu rolul Manlache Preda din filmul Osânda, ecranizare de Sergiu Nicolaescu.

A decedat în anul 1983, cu o zi înaintea lui Nichita Stănescu. Doi români care au rămân in inimile noastre pentru talentul lor.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ