Aflați care este invenția care ”nu se va opri niciodată”

0
619

Nicolae Vasilescu Karpen s-a născut în Craiova în anul 1870. Este cunoscut pentru invenția care ”nu se va opri niciodată” – Pila Karpen. A fost om de știință, fizician, inginer și inventator român. A dezvoltat de-a lungul vieții sale importante domenii – elasticitatea, termodinamica, electrochimia și ingineria civilă.

A ales să studieze la Școala Națională de Poduri și Șosele din București pe care a absolvit-o ca șef de promoție în anul 1891.

După terminarea facultății a lucrat ca inginer în Ministerul Lucrărilor Publice, dar după 3 ani a plecat la Paris. A studiat domeniul electrotehnicii și științe fizice la Școala Superioară de Electricitate, obținând aceste două diplome în parallel, în anul 1902. În anul 1904 obține doctoratul în fizică cu teza Recherches sur l’effect magnétique des corps électrisés en mouvement.

În anul 1905 s-a întors în țară pentru a preda Electricitate și Electrotehnică la Școala Națională de Poduri și Șosele din București. S-a implicat în proiectul care a transformat această Școală în Școala Politehnică de mai târziu. Pentru meritele sale a fost numit rectorul noii universități formate și a rămas în funcție pentru următorii 20 de ani.

În Primul Război Mondial a construit la Băneasa primul telegraf fără fir din Estul Europei cu o rază de acțiune a antenei de peste 2000 km.

Karpen este inventatorul unei pile electrice denumită Pila Karpen. Această pilă este de mai bine de 65 de ani un perpetuum mobile pentru că furnizează energie fără întrerupere.  La momentul invenției a afirmat că pila va funcționa veșnic. Astăzi, această pilă este închisă într-un seif blindat în biroul directorului de la Muzeul Național Tehnic “Dimitrie Leonida” din București. Se numește Pila termoelectrică cu temperatură uniformă și generează, din 1950, energie la nesfârșit fără intervenție din exterior. Este vorba, de fapt, despre două pile electrice legate în serie, care pun in miscare un minimotor galvanometric. Acesta, mișcă o paletă conectată la un întrerupător. La fiecare jumătate de rotire paleta deschide circuitul, pentru ca la a doua jumătate de rotație să-l închidă.

A fost surprinzător și o mare bucurie pentru savanții români să dețină meritele pentru construirea unui perpetuum mobile, aparatul pe care omenirea l-a dorit de secole. Deși pila Karpen funcționează și astăzi, oamenii de știință consideră o utopie construirea unui perpetuum mobile și cei care insistă să dezvolte această idee sunt marginalizați.

LĂSAȚI UN MESAJ