Anastase Dragomir – inventatorul scaunului ejectabil

0
604

Anastase Dragomir s-a născut la Brăila în anul 1896. După finalizarea studiilor a plecat în Franța unde a lucrat pentru mai multe fabrici de avioane. Activitatea sa a fost un succes, fiind românul care a realizat un sistem pentru salvarea piloților în cazul prăbușirii avionului.

Anastase Dragomir a studiat și a reușit să obțină finanțarea pentru construcția unui scaun care urma să se catapulteze. În 1929, pe aeroportul Orly din Paris, invenția sa a fost testată pe un avion pilotat de Farman Lucien Bossoutrot. Presa din Franța a scris entuziasmată de succesul invenției sale.

După experimentul din Paris, Dragomir s-a întors în România. Pe aeroportul din Băneasa a încercat un nou experiment într-un avion de pe Aeroportul Băneasa din București.

În 1930 a obținut brevetul nr. 678566 pentru invenția sa denumită „Nouveau système de montage des parachute dans les Appareils de locomotie aérienne”. Invenția sa a fost catalogată drept „un nou sistem de parașutare pentru aparate de locomoție aeriană, fiecare pasager având propria sa parașută care permite, în momente critice, detașarea din avion”.

În 1950 a obținut și brevetul nr. 40658 dat de statul român pentru construcția denumită „celula paraşutată”.

În 1960, a primit tot în România şi brevetul cu numărul 41424 pentru un avion de transport, echipat cu cabine de catapultare.

Anastase Dragomir a murit în București, în iunie 1966.

LĂSAȚI UN MESAJ