Aurora Gruescu – prima româncă în Guinness Book

0
606

Aurora Gruescu s-a născut în anul 1914 în localitatea Oituz, județul Bacău. Fiica învățătorului Chiriac Dragomir a uimit familia cu iubirea sa pentru natură, dar mai ales pentru pădure, demonstrând de mică dorința de a proteja mediul. Și-a dorit din copilărie să urmeze pașii fratelui său mai mare, să devină și ea silvicultor. În anul 1933 visul ei devine realitate și se înscrie la Facultatea de Silvicultură, deși nimeni nu a susținut-o în această decizie. Părinții ei au îndrumat-o să devină medic și după o lună la cursurile Facultății de Medicină a renunțat, continuând la Institutul Politehnic din București cursurile Facultății de Silvicultură.

La cursuri era colegă cu 130 de băieți care nu au fost încântați de tânăra Aurora, refuzând să îi vorbească sau să o susțină. Decanul Vintilă Stinghe i-a influențat pe tinerii studenți să o evite și să o marginalizeze, susținând faptul că meseria de silvicultor era una dificilă pentru o femeie.

Tânăra a devenit cunoscută la nivel mondial după ce a ales să profeseze silvicultura, obținând admirația a generații de femei, obținând titlul de primă româncă intrată în Cartea Recordurilor.

 A început să profeseze în domeniul studiat în anul 1938 și a fost primul silvicutor care a realizat un plan de împădurire națională de 100 000 de hectare în România. A lucrat intens la eliminarea dăunătorilor din pădurile Carpaților.

A fost Membru de onoare al Societății Progresul Silvic Prahova, membru de onoare al Asociației Generale a Inginerilor din România, al Ministerului Apei, Pădurilor și Protecției Mediului.

Titlul în Cartea Recordurilor l-a primit pentru faptul că a fost prima femeie inginer silvic din lume. Acest titlu i-a adus și o carte dedicată- Legământ cu taina codrilor scrisă de jurnalista Rodica Simionescu.

Numele său a fost propus pentru una din viitoarele bancnote ale Băncii Naționale a României  alături de alte 11 personalități feminine marcante pentru țara noastră.

Aurora Gruescu a murit în anul 2005.

LĂSAȚI UN MESAJ