Carol Davila – fondatorul Universității de Medicină din București

0
807

Carol Davila, deși născut în 1828 la Parma, în Italia, a fost un medic român de origine franceză.

Și-a finalizat studiile la Facultatea de Medicină din Paris în anul 1853 și se mută în Țara Românească imediat după obținerea diplomei de doctor. A venit în București la solicitarea lui Barbu Știrbei cu scopul de a ajuta la organizarea serviciului sanitar. Și-a continuat cariera de profesor universitar la specializarea Chimie de la Universitatea din București.

Rămâne la București în apropierea domnilor țării și devine un prieten apropiat al acestora. Prin reformele aduse sistemului sanitar de început îi impresionează pe: Barbu Știrbei, Alexandru Ioan Cuza (înființează căminul de orfane Elena Doamna) și pe Regele Carol.

Munca sa dedicată sistemului de sănătate nu l-a ferit de pericole. A avut mari probleme de sănătate încă de la începutul mutării sale în București. A făcut reumatism din cauza unei locuințe întunecate și umede de pe malul Dâmboviței. Ulterior face tifos și contactează un antrax infecțios în regiunea cefii. Bolile l-au condus la pareza unui braț și la decizia de umbla în baston pentru a evita durerile de coloană.

În 1869 reușește, cu ajutorul prietenilor săi din Franța, să înființeze Facultatea de Medicină de la București. Se construiește pas cu pas învățământul farmaceutic și cel veterinar și, cu ajutorul său, se publică reviste de specialitate, se organizează conferințe medicale și se țin prelegeri cu demonstrații experimentale.

Ulterior susține deschiderea Grădinii Botanice din București.

Epidemiile grave care devastau populația au fost stinse cu ajutorul lui Davila. De-a lungul timpului a deschis orfelinate, a tratat boli grave, s-a ocupat de educația copiilor publicând cărți de poezii. Se implică mult în publicarea revistelor de medicină și înființarea asociațiilor medicale.

Străinul de origine română este propus spre a primi cetățenia română în anul 1864. În 1868 Regele Carol semnează decretul și Davila devine cetățean român.

Moare la 24 august 1884. După decesul său, Constantin Brâncuși a realizat un bust din bronz al lui Davila, considerat astăzi monument de mare importanță. Generalul Davila a fost numit post mortem membru al Academiei Române.

LĂSAȚI UN MESAJ