Deschizător de drumuri în telefonie – românul Augustin Maior

0
734

Augustin Maior – fizician, pedagog și inventator român – s-a angajat în 1905 la Stația Experimentală a Poștelor din Budapesta. Un an mai târziu a reușit transmită simultan, pe o singură linie telefonică de 15 km, 5 convorbiri fără ca semnalele să interfereze.

Deși telefonia multiplă a fost subiect în revistele de specialitate ale vremii – „Elektrotechnische Zeitschrift” și ”The Electrician” – a omis să breveteze soluția tehnică descoperită.

În 1911, George Owen Squier a continuat experimentele și a brevetat această soluție. Augustin Maior sesizează acest aspect și trimite o scrisoare către revista The Electrician în care menționează că are prioritate în acest domeniu. Augustin Maior preciza: ‚Am arătat matematic că se poate realiza telefonia multiplă cu curenţi alternativi de înaltă frecvenţă, astfel încât fiecare curent să transporte o convorbire, am menţionat că am reuşit să transmit simultan cinci mesaje. Am prezentat experimentele mele la prima conferinţă europeană a poştelor şi telegrafului şi am comunicat conferinţei că am reuşit să transmit mesaje pe o linie de 15 km’.

În 1921, în susținerea lui Squier, E. H. Colpitts sintetizează într-o lucrare experimentele americanului și susține faptul că fundamentarea teoriei este bazată pe lucrările lui Maior, dar că finalizarea cercetărilor în domeniul telefoniei multiple se datorează lui Squier.

Apare o nouă nedreptate în privința unui român și a țării din care acesta provine.

La finalul primului Război Mondial, Maior se întoarce în România și preia conducerea Poștelor, Telegrafelor și Telefoanelor din Transilvania și Banat. Devine profesor la Universitatea din Cluj și director al Institutului de Fizică Teoretică și Tehnologică al Facultății de Științe. Ca profesor universitar este recunoscut pentru metodele sale inovative de predare, dar și pentru domeniile cu element de noutate la acea vreme – electricitate și magnetism, acustică și optică, telecomunicații, gravitație, termodinamica radiațiilor. Cursurile sale au fost publicate în reviste de specialitate.

În anul 1937 a devenit membru titular al Academiei de Științe din România.

Contribuțiile sale la dezvoltarea acestor domenii ale științei au fost recunoscute în anul 1950, când laureatul Premiului Nobel, M. Louis de Broglie, a prezentat la Academia din Paris lucrarea lui Augustin Maior intitulată „Câmpurile gravitaționale și magnetismul”. Dar acest lucru nu a schimbat prioritatea sa nerecunoscută!

Marele inventator moare la Cluj în 1963.

LĂSAȚI UN MESAJ