Dumitru (Tache) Brumărescu

0
743

A inventat avioane și submarine acum mai bine de 100 de ani – Dumitru (Tache) Brumărescu

Dumitru Brumărescu (Tache)  este un important inventator, pilot, pionier al aviației mondiale.

Născut la Vălenii de Munte în 1872, Dumitru Brumărescu face parte dintr-o familie cu venituri modeste și nu reușește să se înscrie la cursurile unei facultăți. S-a angajat ca funcționar în București,  însă nu a renunțat la pasiunea sa – tehnica.

A fost un activ participant la expozițiile internaționale ale României din perioada 1904-1906 și a obținut medalii pentru aeroplanul său cu decolare verticală, primul avion din lume de acest tip pe care l-a brevetat în 1909, la București.

Aeroplanul său avea trei elice, una propulsivă, celelalte două tractive. În 1910 macheta acestui avion a fost expusă la Paris. La aceeași expoziție era și avionul cu reacție al lui Henri Coandă.

A ales să rămână în continuare la Paris pentru că a obținut brevetul de pilot la Juvissy și, cu ajutorul unor sume de bani strânse în țară, a putut cumpăra un motor pentru a transforma invenția sa în realitate – și-a construit avionul experimental.

În 1911 reușește să ridice, la Cotroceni, aparatul său și a zburat mai mulți zeci de metri. Lipsa de experiență a lui Brumărescu a condus la pierderea controlului și la prăbușirea avionului. Brumărescu a scăpat, ca prin minune, cu viață.

În 1911, în septembrie, a brevetat în Franța, un salvator de pe submarine avariate – o cutie metalică complet acoperită care permitea scoaterea echipajului în cazul scufundării unui submarin.

Alte invenții ale lui Brumărescu: cuplajul automat la vagoanele de cale ferată, o sanie-automobil, o mașină de tăiat stuful, aparatul mecanic de topit zăpada pe străzi.

Sursa: cunoastelumea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ