Dumitru Văsescu – românul care și-a plimbat propria construcție pe străzile din Paris

0
675

Dumitru Văsescu s-a născut la Iași în anul 1859. Și-a început studiile la Liceul Internat din orașul natal și ulterior, pentru că dorea să studieze ingineria, a plecat la Paris pentru a se înscrie la cursurile Școlii Centrale din capitala Franței.

După finalizarea studiilor a deschis un atelier pe strada Michelet din Paris. Și-a propus să construiască un automobil cu mult înainte ca Ford și Daimler să se gândească la această invenție. Ideea inițială era să deplaseze automobilul pe cale ferată prin mijloace proprii, mai ales că tramvaiele și locomotivele existau deja. Însă, în scurt timp, și-a direcționat ideea spre vehiculul care să circule pe șosele.

Chiar dacă primul automobil a fost inventat cu aproximativ 100 de ani înaintea sa, prototipul lui Cugnot nu a circulat pe drumurile publie. Astfel, construcția lui Văsescu a fost prima care s-a plimbat prin străzile din Paris în anul 1880.

Momentul ieșirii în public a fost unul plin de satisfacție. Automobilul lui Văsescu a fost unul propulsat cu aburi și a reușit să capteze atenția presei franceze. Acesta avea trăsături care se regăsesc și la automobilele din zilele noastre: anvelope de cauciuc în locul roților de lemn, iar sistemul de frânare era compus din două piese metalice independente care acționau roțile din spate. Toate componentele erau amplasate în interiorul șasiului și cât mai multe piese erau ascunse pentru un design atrăgător.

După această reușită, Văsescu s-a întors la București. Automobilul său a fost expus și a București, la Școala de Poduri și Șosele la care a și predat.

În 1909 a murit la București. Cu regret, automobilul său a dispărut fără să se cunoască astăzi soarta sa. Nici numele lui Văsescu nu este astăzi pe buzele pasionaților de viteză și autoturisme. A rămas în urma sa amintirea unui inginer desăvârșit neapreaciat la justa sa valoare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ