Edmond Nicolau – specialistul român în telecomunicații

0
503

Edmond Nicolau este cunoscut în domeniul științific ca important inginer, specialist în radiocomunicații și eseist român.

S-a născut la Brăila în anul 1922. A avut de mic copil înclinații spre domeniul științific, mai ales spre electronică. A terminat liceul în orașul natal și a continuat studiile la București, la Facultatea de Telecomunicații din cadrul Politehnicii. După finalizarea studiilor, în anul 1945, a început să predea la Institutul Politehnic din București următoarele cursuri: Măsuri electrice și electronice, Antene și propagare și Rețele neuronale.

La sfârșitul anilor `60 a înființat Facultatea de Cibernetică Economică în cadrul Academiei de Studii Economice. A terminat, în paralel Matematică și Filozofie, și în 1969 a susținut teza de doctorat cu titlul ”Sinteza sistemelor radiante”. Edmond Nicolau a fost și primul director al Centrului de calcul al Academiei de Studii Economice, între anii 1966-1968.

Constantin Bălăceanu-Stolnici a colaborat cu profesorul Nicolau. Împreună au îmbinat domeniul științelor exacte cu cercetarea vieții. Au dezvoltat neurocibernetica, creând primele modele cibernetice ale sistemului nervos.

Edmond Nicolau a fost și unul dintre fondatorii ciberneticii medicale. În anul 1987 a înființat Societatea Română de Rețele Neuronale. A făcut studii în domeniul inteligenței artificiale (limbaje naturale). A avut cercetări și lucrări în domeniul antenelor, propagării undelor electromagnetice, măsurărilor în radiotehnică, cibernetică. A fost membru în Consiliul de conducere al Asociației Internationale de Cibernetică, al Consiliului Consultant Internațional al Fondului de cercetări ale sistemelor din Canada, membru de onoare al Societății Române de Măsurări, al Academiei Internaționale de Stiinte din San Marino etc A fost prim-vicepreședinte al Asociației de prietenie România-Israel. Nicolau a mai îndeplinit funcția de director de studii la Asociația Științifică a Inginerilor și Tehnicienilor din România, director la World Organization of Systems and Cybernetics (WOCS), prorector al Universității Libere din București, director internațional la Institutul de Studii Înalte de la Nisa, redactor asociat al revistei „Kibernetes” și membru în colegiile de redacție ale unor publicații de robotică și cibernetică.

A fost premiat de-a lungul vieții cu mai multe premii:

  • 1957 – Diploma de excelență a Asociației Științifice a Inginerilor și Tehnicienilor din România
  • 1974 Premiul Traian Vuia al Academiei Române (atunci Academia R.P.Române) pentru lucrările în domeniul electromagnetismului și propagării undelor
  • 1975 – Premiul cel mare al Institutului de Înalte sinteze din Nisa
  • 1986 Premiul Fundației Systems Research Fundation
  • 1995 Cetațean de onoare al orașului Brăila
  • 1995 Premiul pentru prietenie România-Israel al ACMEOR (Asociația Culturală Mondială a Evreilor Originari din România)

La Muzeul din Brăila se află un centru memorial care conține un fond memorial Edmond Nicolau.

Edmond Nicolau a scris singur sau în colaborare 70 cărți și a publicat mai mult de 350 de articole.

LĂSAȚI UN MESAJ