Emil Racoviță – fondatorul biospeologiei

0
648

Savantul Emil Racoviță s-a remarcat ca fondator al biospeologiei (știință care vizează fauna în subteran și pânzele freatice). A fost un important speolog și explorator român apreciat pentru activitatea sa.

S-a născut în anul 1868, la Iași, într-o familie importantă. Tatăl său, Gheorghe Racoviță, a fost magistrat și membru fondator al societății literare Junimea. Se trăgea dintr-o veche familie de boieri. Chiar bunica micului Emil, Eufrosina Stamatopol, era o recunoscută pianistă.

Școala gimnazială a început-o sub supravegherea învățătorului Creangă și ulterior a lui Grigore Cobălcescu. Tânărul Emil Racoviță urmează cursurile Facultății de Drept din Paris la îndrumarea tatălui său, dar și cursurile Școlii de Antropologie. După obținerea licenței în drept, se înscrie și la Facultatea de Științe de la Universitatea Sorbona și se angajează la laboratoarele de biologie marină de la Banylus-sur-Mer. În 1896 își prezintă teza de doctorat Le lobe céphalique et l’encéphale des annélides polychètes.

La 29 de ani intră în echipa Expediției antarctice belgiene (1897-1899) la bordul navei Belgica. le-roland

În escalele sale a descoperit o strâmtoare denumită ulterior Belgica și câteva insule (una denumită Cobălcescu). În timpul expediției sunt descoperite în Antarctica și insulele Wiencke și Danco, purtătoare ale numelor celor doi membri care au murit în timpul proiectului.

Belgica nu a fost lipsită de peripeții. Timp de 11 luni a fost prizoniera ghețurilor, timp în care membrii echipajului au făcut numeroase cercetări științifice. La întoarcere, pe baza studiilor, s-au publicat 60 de volume care au reprezentat baza științifică pentru concluziile ulterioare în domeniu, dar și o veritabilă continuare a expedițiilor antarctice anterioare. Savantul român a întreprins un studiu aprofundat asupra vieții balenelor, pinguinilor și a unor păsări antarctice, care i-a adus o reputație bine meritată. El a rămas în istoria științei ca descoperitor al balenei cu cioc.

În 1920 și-a început activitatea ca profesor universitar la Facultatea de Științe a Universității din Cluj. În timpul carierei sale de cadru didactic a înființat primul institut de biospeologie din lume.

Pe lângă numeroși cercetători români, Racoviță aduce la Cluj și o echipă de prieteni biologi de renume, doi francezi (Jules Guiart, René Jeannel) și un elvețian (Alfred Chappuis).

În anul 1926 fondează Oficiul Național de Turism (ONT), oficializat la 4 ianuarie 1936 prin decret regal. A fost o idee pe care a dorit să o vadă realizată și a fost un succes.

În august 1940, prin Dictatul de la Viena, Clujul a devenit parte a Ungariei, iar Emil Racoviță se va muta la Timișoara, în timp ce Institutul Speologic va fi condus de prietenul său elvețian (deci neutru) Alfred Chappuis. Ani mai târziu s-a întors la Cluj, dorind să reorganizeze institutul, dar a murit înainte de finalizarea proiectului, la vârsta de 79 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ