Geniu român în informatică – Alexandru Ionuț Budișteanu

0
762

Ionuț Alexandru Budișteanu a reușit să impresioneze întreaga lume cu invențiile sale. Are 22 de ani și este considerat un geniu în informatică.

S-a născut în Râmnicu Vâlcea și a studiat la Liceul Tehnologic Oltchim. A câștigat până la finalizarea liceului sute de prime, printre care și Taiwan International Science Fair – locul III – și Intel Eco-Ukraine – locul II.

IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) i-a oferit o bursă de 40 000 de dolari pentru a putea studia la orice universitate din Statele Unite ale Americii însă nu a plecat pentru că iubește România.

Ionuț Alexandru Budișteanu este în momentul de față student în anul II la Universitatea din Bucuresti.

A câștigat numeroase premii la concursurile internaționale de știință și inginerie. Tânărul a avut și un proiect bazat pe inteligență artificială care îi ajuta pe nevăzători ”să vadă”.

În mai 2013 la Intel International Science and Engineering Fair în Phoenix, Ionuț a câștigat marele premiu, Gordon E. Moore  constând în 75,000$ pentru un proiect despre mașini fără șofer.

După finalizarea liceului Budișteanu a început să lucreze la acest proiect. Dorește să construiască mașina care se conduce singură. Acest proiect presupune multe softuri cu inteligență artificială și multe investiții, astfel că lucrarea se va întinde pe mai mulți ani.

A reușit să implementeze softul privind recunoașterea semnelor de circulație folosind Rețele Neuronale Artificiale și  softul privind upgradarea semnelor de circulaţie folosind un GPS într-o bază de date.

 “Astfel că la o nouă trecere prin zona respectivă, ţinând cont şi de poziţia maşinii să ştim ce semn de circulaţie se găseşte în zona respectivă, astfel încât softul de recunoaştere a semnelor de circulaţie cu AI să aibe un grad mai mare de încredere în recunoaştere. Realizat 100%. Recunoaşterea linilor de marcaj şi a bordurilor, marginilor drumului pe baza entropiei din imagine. Realizat 90%, nu am prezentat tot în film, dar merge destul de bine, dacă marcajele sunt bune recunoaşte 100%. Recunoaşterea semnelor de circulaţie de pe marcaje rutiere de pe stradă, scris 70%, dar nu funcţionează prea corect. Utilă în calcularea direcţiei de mers a benzilor etc.. Informaţii destul de relevante. Soft care calculează lăţimea drumului ţinând cont de lăţimea maşinii şi două camere puse pe lateralul maşinii, scris 100% şi funcţionează. Soft care calculează unde se găseşte linia continuă şi marginea drumului bazându-se pe informaţia calculată anterior cu câteva zecimi de secundă. Practic dacă s-ar fi reuşit o calculare corectă a lăţimii drumului şi a poziţiilor bordurii, câteva zeci de secundă acestea vor fi tot acolo, dar probabilitatea va scădea.”, a explicat tânărul pentru realitatea.net.

În anul 2014 a fost declarat Ambasador al Turismului Românesc.

www.budisteanu.net

LĂSAȚI UN MESAJ