George Emil Palade – inventatorul cu primul premiu Nobel din România

0
1014

George Emil Palade s-a născut la Iași în anul 1912 într-o familie de profesori. În 1930 a devenit student al Facultății de Medicină din București. Era recunoscut la vremea sa pentru puterea de memorare ieșită din comun și pentru detaliile pe care le oferea cu privire la domeniul său de interes. În timpul facultății s-a remarcat printre colegii săi, dar și printre profesori datorită talentului și creativității sale. Avea capacitatea să înțeleagă și să reproducă notele de subsol ale tratatelor de medicină fără niciun efort.

După terminarea facultății de medicină cu nota 10 a fost angajat ca cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. Omul de știință Albert Claude i-a devenit mentor după ce l-a invitat pe Palade să lucreze la departamentul de patologie celulară din cadrul Universității. Rezultatul cel mai important descoperit de Palade, cel care i-a și adus distincția Nobel, a fost explicația mecanismului celular al producției de proteine. A evidențiat particulele intracitoplasmatice bogate în ARN, la nivelul cărora se realizeaza biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau corpusculii lui Palade.

În 1961, George Emil Palade, a devenit membru al Academiei de Științe din SUA, iar în 1973 a plecat de la Institutul Rockefeller, alegând să ocupe un post la Universitatea Yale și ulterior la Universitatea din San Diego.

Alături de Albert Claude și Christian de Duve a primit premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină pentru descoperiri privind organizarea funcțională a celulei. Descoperirea a avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne. Textul lucrării lor a fost publicat în anul 1992 de Fundația Premiului Nobel.

George Palade a fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1975. În 1989 a fost ales membru de onoare al Academiei româno-americane de arte și științe (ARA) la Universitatea din California.

La 12 martie 1986, președintele Statelor Unite Ronald Reagan i-a conferit Medalia Națională pentru Știință pentru „descoperirea fundamentală” a unei serii esențiale de structuri complexe cu înaltă organizare prezente în toate celulele biologice.

În 2007, președintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Colan.

George Emil Palade a murit în Statele Unite la vârsta de 96 de ani, la 8 octombrie 2008.

LĂSAȚI UN MESAJ