Gheorghe Zamfir și naiul

0
582

Naistul și compozitorul român, Gheorghe Zamfir, s-a născut în anul 1941 la Găești, în județul Dâmbovița. Este recunoscut la nivel mondial pentru interpretarea a numeroase piese muzicale cu ajutorul naiului, un instrument care era, până atunci, aproape uitat. Nu și-a limitat talentul la naiul clasic, ci a modificat forma și tehnica instrumentului, lărgindu-i paleta de interpretare.

Absolvent al Conservatorului de Muzică Ciprian Porumbescu din București, reușește să impresioneze cu talentul său cei mai mari iubitori de muzică și nai. Publicul modern a fost cucerit de stilurile muzicale interpretate cu ajutorul naiului și maestrul Zamfir este recunoscut astăzi ca fiind cel mai bun naist al tuturor timpurilor. Devine cunoscut publicului larg după ce este descoperit de etnomuzicologul elvețian Marcel Cellier, care studia muzica populară românească în anii ’60.

Cariera și-a dezvoltat-o în țară, în timpuri politice nu tocmai favorabile. În plin comunism, Gheorghe Zamfir organizează un concert cu temă religioasă. Ca răspuns la fapta sa, i s-a solicitat să părăsească România.

Naistul și-a continuat cariera în exil. A primit numeroase premii și distincții pentru talentul său și ani la rând a încântat iubitorii de muzică din întreaga lume. A concertat în toate colțurile lumii: în Europa, America de Sud, Canada și SUA, în Australia, Japonia și Africa de Sud. A fost invitat să susțină concerte, în diferite ocazii, de nenumărați șefi de state și personalități, printre care împărăteasa Japoniei, președintele Columbiei și Papa Ioan Paul al II-lea.

După 1989 se întoarce în România și își continuă cariera artistică. A continuat să concerteze și în Franța, Elveția, dar și în Turcia unde a fost declarat cel mai popular artist al secolului XX. În 2006 a susținut un tur de concerte în Canada, unde a și locuit în perioada exilului său, denumit ATHENAEUM STRING Quintet. În programul turneului a fost inclusă o premiera mondială: Anotimpurile de Antonio Vivaldi pentru nai si quintet de coarde in aranjamentul muzical al muzicianului Lucian Moraru, cât și piesele Ciocârlia, Lonely Shepherd și altele.

Gheorghe Zamfir a creat peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic. Repertoriul său cuprinde compozitori de la perioada barocă și clasică precum Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Arcangelo Corelli, Antonio Vivaldi, până la contemporani ca John Lennon, Paul McCartney, Billy Joel sau Elton John.

De-a lungul carierei sale,  Gheorghe Zamfir  a câștigat peste 120 de discuri de aur și platină, deține peste 190 de discuri înregistrate, și are peste 120 de milioane de albume vândute. Este singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA și singurul artist român care a câștigat un disc de aur în Ungaria.

Artistul și-a dezvoltat activitatea, având și lucrări scrise: Traitė Du Naï Roumain: méthode de flûte de Pan (1975), Naiul – geneză, evoluție și semnificație (teza cu care își susține doctoratul, în 2005), Dincolo de sunet – Au-dela de la son(1979), Drum de spini și de glorii (1981), Binecuvântare și blestem, carte autobiografică (2000).

LĂSAȚI UN MESAJ