Henri Coandă – inventatorul avionului cu reacție

0
1325

Inventatorul avionului cu reacție, Henri Coandă, s-a născut la București în anul 1886. A studiat la liceul Sfântul Sava din București și la Liceul Militar din Iași. În timpul cursurilor la Iași a construit macheta unui avion propulsat de o rachetă datorită interesului său pentru domeniul tehnic.

În anul 1905 a finalizat cursurile Școlii de Artilerie, Geniu și Marină din București, după care a plecat la Berlin pentru a obține titlul de doctor în științe tehnice și inginerești.

A continuat să studieze la Școala Superioară de Aeronautică și Construcții Mecanice din Paris.

În 1907 a expus la Berlin prima machetă a unui avion fără elice. Lucrează în Paris în cercetare în domeniul aeronauticii. În 1910 participă la Salonul Internațional de aeronautică Paris și expune avionul propulsat prin reacție –denumit Coandă 1910. Participanții de la acest Salon au fost interesați de avionul lui Coandă care nu avea elice. Macheta sa avea 12,5 metri lungime, iar aripile 10,3 metri.

După prezentarea machetei a urmat și primul zbor experimental aeroreactiv. Pilot a fost însuși Henri Coandă. Avionul s-a prăbușit după un rulaj scurt, iar inventatorul român a scăpat din accident rănit la mâna stângă. Deși avionul său a ars complet, inginerul Coandă a reușit să demonstreze cu invenția sa poate funcționa.

În 1911 s-a angajat la Uzina de Avioane din Bristol unde a construit primul avion Bristol-Coandă. Acest tip de avion a fost folosit în aviația din multe țări, inclusiv în România.

A avut de-a lungul vieții peste 250 de brevete în diverse domenii. Este cunoscut și pentru efectul Coandă – procedeu folosit pentru devierea unui fluid într-un alt fluid.

A primit diverse premii și diplome: Doctor Honoris Causa al Institutului Politehnic București, Ordinul Meritul Științific, titlul Honorary Fellow al Societății Regale de Aeronautică din Londra, Medalia Auronautică la Paris și Medalia de Aur la Padova.

În 1970 a fost ales membru titular al Academiei Române.

Henri Coandă a murit în 1972, la București. Cel mai mare aeroport al Românieise numește astăzi Aeroportul Internațional Henri Coandă București.

LĂSAȚI UN MESAJ