Inventatorul insulinei, un mare român – doctorul Nicolae Constantin Paulescu

0
748

Nicolae Constantin Paulescu s-a născut în anul 1869 în București și este recunoscut pentru descoperirea sa în domeniul medical – hormonul antidiabetic eliberat de pancreas denumit ulterior ”Insulina”.

Și-a demonstrat de mic copil pasiunea pentru biologie, fizică și chimie și nu a fost nicio surpriză pentru familia sa faptul că și-a ales continuarea studiului la Medicină.  După finalizarea studiului la Liceul Mihai Bravu din București, a ales să își continue pregătirea la Paris și să își obțină diploma cu lucrarea intitulată ”Cercetări asupra structurii splinei”. Ulterior, în urma mai multor experimente, finalizează doctoratul în Științe cu două lucrări:  “Cercetări experimentale asupra modificărilor ritmului mișcărilor respiratorii și cardiace sub, influența diverselor poziții ale corpului” și “Cauzele determinante și mecanismul morții rapide, consecutivă trecerii de la poziția orizontală la cea verticală”.

În timpul studiilor lucrează în spitalele pariziene și bazându-se pe cunoștințele acumulate alege să se înscrie la un nou doctorat la Universitatea din Paris.

Întors în România în anul 1900 devine profesor de Fiziologie la Facultatea de Medicină din București. Preia și conducerea Clinicii de Medicină Internă la spitalul Vincent de Paul.

În anul 1905 publică lucrări de mare importanță privind studii esențiale: “Finalitatea în biologie”, “Materialismul”și “Suflet și Dumnezeu”.

Fiziolog și medic, Paulescu nu a renunțat niciodată la cercetările sale și a descoperit elemente esențiale care și astăzi ajută diabeticii din întreaga lume. Acțiunea hormonului pancreatic asupra diabetului a fost demonstrată de Paulescu. Primește în 1922 brevetul de invenție pentru pancreină (denumirea lui Paulescu) ceea ce avea să fie, mai târziu, insulina recunoscută în întreaga lume.

Scrierile acestui important om de știință au fost analizate de către doi canadieni și, astfel, a apărut un fenomen bine cunoscut privind cercetătorii români. Meritele nu i-au fost recunoscute lui Paulescu, ci acestor doi medici din Canada: Frederick Grant Banting și John J. R. Macleod.

La 90 de ani de la utilizarea insulinei în tratarea diabetului, articolele despre diabet îî citează în continuarea pe cei doi specialiști canadieni făcând abstracție de adevăratul descoperitor al acestui hormon. Cei doi au câștigat premiul Nobel, însă întreaga lume medicală cunoaște faptul că profesorul Paulescu și-a publicat studiul cu aproape doi înaintea celor doi.

La primirea premiului Nobel, Banting și Macleod au vorbit despre importanta contribuție a lui Paulescu. Un profesor scoțian Ian Murray, membru fondator al Federației Internaționale de Diabet, a încercat o recunoaștere a românului care a inițiat această descoperire. În articolul său din Revista Journal of the History of Medicine and Allied Sciences a scris: ” La momentul la care echipa din Toronto îşi începea cercetările, el reuşise deja să extragă hormonul antidiabetic din pancreas şi să-i demonstreze eficacitatea în reducerea glicemiei la câinii diabetici”.

LĂSAȚI UN MESAJ