Ioana Cozmuta

0
517

O româncă la NASA – Ioana Cozmuta

Ioana Cozmuta este manager al departamentului de cercetare, inovație și microgravitație de la NASA de aproape 2 decenii. Cercetatoarea inovează în domeniul tehnologiei în cadrul celei mai mari agenții spațiale guvernamentale din SUA.

S-a născut la Baia Mare și a terminat cursurile Facultății de Fizică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. După finalizarea studiilor a plecat în Olanda pentru obținerea diplomei de doctorat la Universitatea din Groningen. În timpul doctoratului a participat la un stagiu de pregătire la California Institute of Technology. Cariera ei s-a conturat după un an de studii la Stanford University de unde a pornit în cercetare la proiectele NASA.

A devenit membru al NASA Ames Research Center pentru Nanotehnologie în anul 2003 unde a fost recrutată pentru a proiecta un senzor de nano-pori pentru secvențierea ADN-ului. Ioana a fost prima persoană care a introdus metode chimice în acest domeniu și a fost responsabilă cu dezvoltarea metodelor fundamentale pentru cataliza de suprafață. Prin experiența ei în sistemele de reintrare în atmosferă, Ioana a oferit sprijin echipei de analiza post-zbor Stardust și a acționat în roluri de conducere pentru Orion CEV.

În prezent lucrează la un proiect de extindere a vieții pământești în Cosmos. Nu se sfiește să afirme public, în conferințele la care participă, de faptul că s-ar putea să mergem la serviciu.. în Cosmos!

Sursa: Actualdecluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ