Iolanda Balaș – campioană la peste 150 de competiții

0
602

Marea atletă Iolanda Balaș a avut o carieră de excepție, câștigând două titluri olimpice la săritura la înălțime. A sfidat gravitația la numeroase competiții internaționale, aducând România în atenția întregii lumi.

În 1960 a câștigat pentru prima dată aurul la Olimpiada de la Roma sub coordonarea antrenorului Janos Soter – primul român care a depășit 2 metri la săritura la înălțime – și patru ani mai târziu, a urcat din nou pe podiumul de la Tokyo obținând a doua medalie de aur. De-a lungul unui deceniu (1957-1967) a stabilit 14 recorduri mondiale și a câștigat peste 150 de competiții.

Recordul propriu a fost de 1,91 metri. A obținut un loc în Cartea Recordurilor datorită rezultatelor sale excepționale și celor peste 150 de competiții câștigate.

La finalul carierei a devenit arbitru pentru tinerii sportivi români.  În anul 1988 a devenit președintele Federației Române de Atletism și a renunțat la această funcție în anul 2005. După 17 ani de activitate a fost numită președinte onorific al Federației. Datorită Iolandei Balaș sportul românesc a fost susținut financiar prin sponsorizarile obținute. A luptat în toată activitatea sa pentru a susține tinerii dornici să participe la olimpiade.

Iolanda Balaș a intrat în Hall of Fame în anul 2012. În anul 2010 a fost decorată de Regele Mihai cu distincția regală „Nihil Sine Deo” pentru meritele sale aduse sportului românesc.

Marea sportivă a murit în anul 2016 la vârsta de 79 de ani din cauza unor grave probleme de sănătate. Post mortem, președintele Klaus Iohannis a semnat un decret de decorare, oferindu-i Ordinul Național‚ Steaua României în grad de Mare Ofițer.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentDe primăvară
Articolul următorMănăstirea Cetățuia

LĂSAȚI UN MESAJ