Lucruri mai puțin cunoscute despre Caragiale

0
389

Ion Luca Caragiale s-a născut în anul 1852 în localitatea Haimanale din Prahova. Astăzi, localitatea natală îi poartă numele. Este cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români.

  1. A murit de ateroscleroză cerebrală la Berlin în iunie 1912

Trupul său a fost depus pentru 5 luni în capela cimitirului protestant Erster Schöneberger Friedhof. În noiembrie 1912 a fost adus la București și înmormântat la cimitirul Bellu.

În 1952, la 100 de ani de la nașterea sa, trupul său a fost exhumat și îngropat lânga bunul său prieten Eminescu, pe Aleea Scriitorilor. Tot lângă Eminescu se odihnește și George Coșbuc.

  1. Caragiale avea origini albaneze

Mulți critici literari susțin că familia scriitorului provine din insula Idria, spațiu grecesc populat de albanezi. Se pare că bunicul său a ajuns în Țara Românească adus de domnitorul Caragea pentru că era un bucătar foarte bun.

Însuși Caragiale a susținut că este idriot. La Berlin a îmbrăcat un costum de arvanit idriot drept omagiu pentru originile sale.

3. A avut o aventură cu Veronica Micle

Idila aproape nevinovată avută cu Veronica Micle i-a fost iertată de bunul său prieten, Eminescu. I. L. Caragiale a destăinuit amănunte picante privind aventura intimă dintre el şi Veronica, pe când aceasta era măritată. Eminescu n-a judecat-o și nici nu s-a supărat, ci a cerut-o în căsătorie. Cei doi nu s-au căsătorit, însă, niciodată.

4. A avut cinci copii

Din relația cu o funcționară, Maria Constantinescu, se naște primul său copil – Mateiu Caragiale (1885). Din păcate, relația cu primul său fiu nu a fost una apropiată. Mateiu nu și-a putut accepta condiția de bastard și a fost în conflict cu tatăl său toată viața.

În 1889 s-a căsătorit cu Alexandrina Burelly și a avut două fete care au murit în jurul vârstei de un an din cauza tusei convulsive.

În 1893 se naște Luca Ion (favoritul său) care moare și el la numai 28 de ani. În anul 1894 apare Ecaterina Logadi, ultimul său copil.

LĂSAȚI UN MESAJ