Lucruri mai puțin cunoscute din viața lui George Bacovia

0
740

”Când iar începe-a ninge

Mă simt de-un dor cuprins.

Mă văd, pe-un drum, departe,

Mergând, încet, şi nins…”

George Bacovia (1881-1957)  este un cunoscut scriitor român. A scris numeroase volume de versuri și proză folosind o tehnică unică în literatura română – influențată de liricii moderni francezi – și în timp ajunge cel mai important poet simbolist român.

Parcursul literar al poetului este cunoscut cititorilor, însă sunt lucruri interesante din viața lui Bacovia pe care vi le prezentăm în continuare.

Bacovia avea două verbe preferate pe care le-a folosit foarte des în poeziile sale – ”ninge” și ”plânge”. 

Numele real al poetului era Gheorghe Vasiliu și a fost al cincilea copil din cei nouă copii avuți de familia Vasiliu.

Micul poet a fost un răzvrătit în clasele primare și a fost corigent la limba română. Nici matematica, fizica sau chimia nu i-au atras atenția.

La 17 ani s-a înscris la Școala Militară din Iași. Și-a dorit să ajungă ofițer însă regimul de la școală nu i-a fost pe plac și a fugit din internat.

Liceul a reușit să îl termine la vârsta de 22 ani, fără să își dea bacalaureatul. Nici Facultatea de Drept din București nu i-a fost pe plac. A fost exmatriculat din cauza absențelor și a examenelor nepromovate și a început să studieze la Iași. A terminat Facultatea de Drept din Iași, dar nu a dat examenul de licență, motiv pentru care nu a profesat niciodată.

Tânărul Bacovia avea un talent deosebit la desen. A semnat de-a lungul vieții sute de caricaturi și portrete pentru revistele vremii.

Avea ochi albaștri și o mustață pe care o ciupea tot timpul. Era o persoană retrasă care nu vorbea prea mult. În timpul vieții a justificat tăcerea sa prin faptul că nu-și dorea să supere pe cineva,iubind prea mult oamenii și bucuria lor.

Poeziile sale lasă senzația că ar fi scrise între patru pereți. Lucrurile nu au fost așa. Bacovia scria în natură. Începea idei schițate cu creionul pe care le reformula până ajungea la forma dorită de el. Scria foarte greu, o poezie dura și ani de zile.

A fost foarte bolnav. Din cauza unei eczeme pe care nu o putea trata a suferit foarte mult psihic. A fost internat la neuropsihiatrie de mai multe ori.

Fiul său, Gabriel, a trecut prin aceleași probleme cu școala pe care le-a avut și tatăl său. La finalul liceului, fiind aproape repetent, Gabriel a încercat să se sinucidă. Tatăl său s-a învinovățit toată viața pentru situația fiului său.

Deși un tip boem și nu foarte ambițios, Bacovia a fost și rămâne unul din cei mai mari poeți ai literaturii române. Poeziile sale au fost recunoscute în timp de criticii literari și talentul său a fost la loc de cinste.

LĂSAȚI UN MESAJ