Maria Cuţarida Crătunescu – prima femeie medic din România

0
480

Maria Cuțarida Crătunescu s-a născut la Călărași în 1857. A urmat cursurile Școlii Centrale din București și în 1877 s-a înscris la Facultatea de Medicină din Zurich. Faptul că nu a cunoscut foarte bine limba, a convins-o să își continue studiile la Universitatea din Montpellier. Stagiul de pregătire pentru doctorat l-a făcut la Paris, obținând diploma în specializarea “boli ale femeilor și copiilor”. Teza s-a numit  L’hydrorrhée et sa valeur sémiologique dans le cancer du corps del’uterus (Despre hidroreea şi valoarea ei semiologică în cancerul corpului uterin).

În toamna aceluiaşi an s-a întors în ţară, pentru a obţine dreptul de liberă practică şi pentru a-şi echivala diploma din străinătate. Examenul l-a trecut cu calificativul magna cum laude.

Ulterior a deschis o clinică medicală și a intenționat să obțină un post la Spitalul Brâncovenesc la secția de Boli ale femeilor, dar a fost refuzată fără nicio explicație. A primit însă postul de profesoară de igienă.

Din postul de medic secundar la Spitalul Filantropia din București a oferit consultații gratuite pregătindu-se pentru examenul de medic primar ginecolog. Nu a reușit în anul 1885 să ia acest examen, însă în 1891 a devenit șeful secției de ginecologie de la Filantropia.

În 1897 Maria Cuțarida a deschis Leagănul și Societatea Maternă pentru a ajuta copiii nevoiași. Doi ani mai târziu a fondat prima creșă internă pentru angajatele de la Fabrica de Tutun din București. Angajatele primeau și consultații gratuite la locul de muncă. În anul 1904 a renunțat la cabinetul medical deschis după finalizarea studiilor.

Maria Cuțarida Crătunescu a fost invitată la congrese internaționale medicale și feministe– Bruxelles (1907), Copenhaga (1910). În primul război mondial a fost mobilizată la Institutul şi Internatul Evanghelic.

După terminarea activității din timpul războiului s-a îmbolnăvit și s-a retras din activitatea medicală. Pe 16 noiembrie 1919 s-a stins din viaţă, la Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ