Mircea Cantor – reprezentantul român al artei contemporane internaționale

0
812

Mircea Cantor s-a născut în 1977 la Oradea și este un recunoscut artist al artei contemporane.

S-a remarcat în domeniul picturii, regiei, sculpturii și este un important reprezentant al avangardei conceptuale.

Cantor este foarte apreciat la nivel mondial pentru mesajele sale subtile transmise prin operele despre societatea contemporană. A reușit să aducă în fața iubitorilor de artă problema globalizării.

Artistul a ales să locuiască la Paris și Cluj și își desfășoară activitatea în ambele orașe.

Prima sa expoziție a avut loc în 1999, iar de atunci a continuat să prezinte operele sale la expozițiile „Ciel Variable”, Frac Champagne-Ardennes, Reims (2007), „The Title Is the Last Thing”, Philadelphia Museum of Art (2006) şi „Burn to be Burnt”, GAMEC, Bergamo (2006).

Mircea Cantor realizează producții artistice cu minimum de mijloace pentru a obține o expresivitate mărită. În fotografiile sale din lucrarea Hiatus (2008) a prezentat un fus de lână care include elementele artei populare tradiționale românești.

mircea-cantor-3Instalația Arcul de triumf (2008) este o poartă cu elemente de sculptură din Maramureș.

Într-un montaj video (2005) prezentat la Muzeul de Artă Modernă, artistul a plasat într-o cutie albă un cerb și un lup pentru a sugera tensiunea palpabilă specifică conflictului.

De multe ori mesajele sale nu sunt înțelese corect de către public. De aceea, Mircea Cantor se declară încântat atunci când publicul devine interesat de munca lui și poate coborî în rândul celor ”înțeleși”.

Lucrările lui Mircea Cantor sunt expuse în cele mai mari muzee din lume cum ar fi de exemplu: Muzeul de Artă Modernă, New York, Walker Art Center, Minneapolis, Muzeul de Artă din Philadelphia, Pennsylvania şi altele.

Cantor s-a implicat și în deschiderea revistei Version înființată în 2001, la Cluj. Actualmente este coeditor la această revistă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ