Mircea Eliade și Istoria Religiilor

0
409

Scriitor, filosof și istoric al religiilor, a fost toată viața sa fascinat de cultura indiană.

Eliade s-a născut în anul 1907 într-o familie religioasă. A avut și o soră, Corina, cea care mai târziu a devenit mama lui Sorin Alexandrescu, un cunoscut semiolog.

În adolescență, Mircea Eliade și-a demonstrat capacitățile intelectuale învățând 8 limbi străine și finalizându-și studiile la Colegiul Spiru Haret alături de Constantin Noica, Barbu Brezianu sau Petre Viforeanu.

A fost pasionat de mic copil de citit și în tinerețe declară faptul că a fost încântat să citească lucrările lui Honoré de Balzac. Este interesat de filosofie și studiază lucrările lui Vasile Conta, Marcus Aurelius și Epictet, citește lucrări de istorie și în special pe Nicolae Iorga și B.P.Haşdeu. Prima sa operă a fost publicată în 1921 Inamicul viermelui de mătase urmată de Cum am găsit piatra filosofală. Patru ani mai tîrziu, Eliade finalizează volumul său de debut, volum autobiografic, Romanul Adolescentului Miop.

A terminat Facultatea de Litere si Filosofie de la Bucuresti in 1928. În studenție s-a împrietenit cu Nae Ionescu și a devenit din ce în ce mai interesat de cunoștințele prietenului său despre religie.

La doar 21 de ani pleacă în India cu o bursă de studii la Universitatea din Calcutta. O întâlnește pe Maitreyi căreia îi dedică o lucrare a sa.  Se îndrăgostește nebunește de poeta indiană, însă aceasta neagă legătura cu scriitorul român. Mai mult, această afirmă de-a lungul timpului, că romanul dedicat i-a afectat imaginea.

Întors în țară la mijlocul anilor 30′ s-a alăturat legionarilor și devine un activist cunoscut. S-a distanțat cu trecerea anilor de această mișcare și refuză să discute despre acea perioadă.

În 1957, Eliade se mută la Chicago și devine profesor de istorie comparată a religiilor. Devine membru al unor importante organizații culturale din SUA și primește mai multe doctorate honoris causa.

În anul 1977 Mircea Eliade primește premiul Bordin al Academiei Franceze. Iar în anul 1985 devine Doctor Honoris Causa al Universităţii din Washington.

Spre sfârșitul vieții, luptându-se cu mari probleme de sănătate, scriitorul român a lucrat profund la cele 18 volume de enciclopedia religiilor. A reușit să publice munca sa sub forma unui dicționar al religiilor – lucrare de mare valoare.

Mircea Eliade a murit la vîrsta de 79 de ani, la 22 aprilie 1986, la Chicago.

LĂSAȚI UN MESAJ