Moştenirea nemuritoare a unui arcuş

0
670

Legătura dintre o vioară şi un croitor? Aparent niciuna, dar dacă cel care o atinge maiestuos este violonistul Gabriel Croitoru, iar ea este însăsi vioara Guarneri a celebrului nostru compozitor George Enescu, atunci relaţia este una de success spre bucuria publicului.

După moartea maestrului George Enescu, viorile acestuia au revenit în ţară fiind donate Muzeului Naţional George Enescu care le are şi acum în patrimoniu, iar acest violinist care însufleţeşte vioara, domnul Gabriel Croitoru, a primit-o în folosinţă în urma unui concurs câştigat prin apropierea de perfecţiunea cerută cu un punctaj de 9.93 pentru înfăptuirea propriului proiect de a readuce la viaţă, în faţa publicului, compoziţiile lui Enescu cântate cu vioara acestuia, dat fiind că după mai mult de 50 de ani de la moartea posesorului, nici un alt violinist nu a mai cântat pe acest instrument.

Gabriel Croitoru porneşte astfel să redea circuitului concertistic tezaurul muzical al lui Enescu atât pe scenele filarmonicilor din România şi întreaga lume dar şi în căminele culturale ale satelor, străbătând ţara în lung şi în lat, bucurând tot omul la auzul arcuşului lui Enescu pe însăşi compoziţiile acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ