Nadia Comăneci – gimnasta de nota zece

0
622

Nadia Elena Comăneci s-a născut în anul 1961 în Onești, județul Bacău. Este prima gimnastă din lume care a obținut nota 10 la un concurs olimpic de gimnastică. A câștigat, în total, 5 medalii de aur și este considerată una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

A început antrenamentele de la 7 ani și a participat la primul său concurs la nivel național în anul 1970, ca membră a orașului său. În 1975 a avut primul său success, câștigând la Campionatele Europene din Norvegia trei medalii de aur și una de argint.

Un an mai târziu, la 14 ani, a devenit gimnasta cu scorul perfect la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal, Quebec. Nu a obținut un simplu zece la această olimpiadă, ci a câștigat și trei medalii de aur (la bârnă, individual compus și paralele), o medalie de argint și bronz (la sol).

În anii următori, Nadia a încercat să își apere titlul, dar nu a reușit decât locul 4. Fizic, gimnasta nu era pregătită să facă față exigențelor. A câștigat, însă, titlul la bârnă.

În 1979 a revenit în forță și a câștigat al treilea aur fiind prima gimnastă care a reușit această performanță la Jocurile Olimpice.

La Moscova, în 1980, a câștigat locul 2 după Elena Davîdova la individual compus.

După acest rezultat s-a retras din activitate. Între 1984 și 1989 a ajutat la antrenarea gimnastelor tinere. În noiembrie 1989, fără să prevadă schimbările care urmau să aibă loc în țară, a trecut fraudulos granița în Ungaria și a cerut azil politic Statelor Unite. A fost o lovitură de imagine dată soților Ceaușescu care a fost observată la nivel mondial.

Nadia și-a continuat activitățile în străinătate, dezvoltând afaceri pentru gimnastică. A creat linii vestimentare pentru echipele de gimnastică, echipamente de sport, dar și rochii de mireasă.

În prezent este proprietarul Academiei de Gimnastică Bart Conner Gymnastics Academy, Perfect 10 Production Company și ai câtorva magazine de echipamente sportive, precum și editori ai Magazinului de Gimnastică Internațională.

Nadia Comăneci este Președinte Onorific al Federației Române de Gimnastică, Președinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Românești și membră a Fundației Federației Internaționale de Gimnastică. A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO.

 

LĂSAȚI UN MESAJ