Petrache Poenaru – inventatorul stiloului cu rezervor

0
674

„Condeiul portăreț fără sfârșit” – are ce invenție o mai fi și asta?

Petrache Poenaru este inventator, pedagog, inginer și fondator al şcolii româneşti. A fost profesor de fizică şi matematică la Colegiul Sf. Sava și preia ulterior și funcția de director. Între anii 1833 şi 1847 este inspector şi director general al şcolilor din Ţara Românească.

Este cunoscut pentru implicarea sa în inginerie și matematică, dar mai ales pentru invenția sa – stiloul cu rezervor.

Apropiat al lui Tudor Vladimirescu, a plecat încurajat de acesta să studieze la Viena și la Paris, obținând diplomele în filolofie și inginerie ca absolvent al Școlii Politehnice din Paris.

În timpul studenției inventează primul toc cu rezervor din lume cu titlul Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală (plume portable sans fin, qui s’alimente elle-même avec de l’encre.

Ideea sa a revoluționat domeniul instrumentelor de scris. A apărut acel obiect care urma a fi utilizat de întreaga planetă. Tocul său cu rezervor a eliminat scurgerile neplăcute de cerneală și nu mai zgâria hârtia.

Ideea sa, cea prin care cerneala era împinsă spre vârful peniței, a fost folosită ulterior pentru inventarea pistonului. Deși o mare invenție, Poenaru nu a insistat suficient pentru comercializarea acestui obiect. Astfel, cu siguranță ar fi durat mai puțin și realizarea pistonului.

Astăzi, stiloul este un element care dovedește stil și pasiune.

În 1830 călătorește cu trenul pe prima cale ferată din lume – Liverpool – Manchester. Devine astfel primul român care folosește trenul pentru prima dată.

Tânăr absolvent fiind, a devenit secretar personal al lui Tudor Vladimirescu și s-a implicat în administrație și învățământ. Îndeplineşte mai multe funcţii administrative de stat, cum ar fi „şef de masă” la Marea Postelnicie (1830-1855, denumită și Ministerul de externe al ţării), membru în Comisia documentelor (1857), membru în Comisia de Stat, membru în Comisia pentru eliberarea robilor (1848).

A fost fondatorul Colegiului Național Carol I din orașul Craiova. Este co-fondator al Universității de Construcții din București (fosta Școală de Poduri și Șosele).

A fost inițiatorul primului ziar de propagandă din perioada lui Tudor Vladimirescu denumit Foaia de propagandă.

Spre sfârșitul vieții sale a devenit membru al Academiei Române.

Fosta stație de metrou Semănătoarea din București îi poartă astăzi numele.

LĂSAȚI UN MESAJ