Prima femeie cu studii tehnice – românca Elisa Leonida Zamfirescu

0
840

  Elisa Leonida Zamfirescu a fost prima femeie care a fost acceptată la o universitate tehnică. A devenit, astfel, unul dintre cei mai apreciați ingineri ai lumii. Gălățeanca Elisa Leonida Zamfirescu și-a dorit să studieze cursurile unei facultăți tehnice în anul 1908. În România acelor vremuri nicio facultate nu a acceptat-o motivând faptul că femeile nu au ce căuta în acest domeniu.

Elisa Leonida s-a născut într-o familie de intelectuali și a avut 10 frați. Toți cei 11 frați au avut cariere de excepție. Unul dintre frații săi este Gheorghe Leonida, renumitul sculptor care a prelucrat chipul celebrei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro, Brazilia.rio-de-janeiro

Adela Leonida a fost un renumit oftalmolog și a devenit în timp chirurgul Casei regale a României. Celebru a fost şi Dimitrie Leonida (frate şi el cu Elisa), inginer energetician recunoscut ca fiind creatorul Muzeului Tehnic din Bucureşti, care în prezent îi poartă numele.

Elisa și-a dorit să devină inginer și la finalizarea studiilor la Școala Centrală de Fete din București s-a înscris la Școala de Poduri și Șosele din București. Dosarul i-a fost respins, fiind o noutate ca o femeie să aleagă un astfel de domeniu, nu o specializare la Litere. După mai multe încercări eșuate la școlile cu profil tehnic din România a decis să plece și să se înscrie la Academia Regală Tehnică din Berlin. În 1909 devine prima femeie student a Academiei deși și Germania avea astfel de prejudecăți cu privire la rolul femeilor în societate.elisa-leonida-zamfirescu

În timpul studiilor și-a demonstrat calitățile și a deveni apreciată de profesori.

Demonstrând ambiție și cunoștințe tehnice temeinice a devenit în anul 1912 prima femeie inginer.

Deși ar fi putut alege să lucreze pentru mari companii ale timpului, românca a decis să se întoarcă în țară. Greutățile nu s-au terminat, obținând foarte greu un post la laboratorul Institutului Geologic Român din București.

La izbucnirea primului război mondial a ales să plece pe front ca voluntar la Crucea Roșie. I-au fost încredințate spitale de campanie și a fost decorată cu ordine și medalii.

Pe front și-a cunoscut și viitorul soț – Constantin Zamfirescu – fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu. S-au căsătorit pe front în anul 1918. La nunta sa a participat și Regina Maria, demonstrând asfel legătura strânsă existentă între familia regală și familia Leonida.

Elisa Leonida s-a întors la conducerea laboratorului de analize de la Institutul Geologic imediat după război. A elaborat metode noi și a efectuat studii importante pentru a determina compoziția subsolului țării.  S-a preocupat de analiza apei potabile, a petrolului, gazelor, cărbunilor, rocilor de construcție etc.

A participat la importante studii de teren, privind în special identificarea şi analiza unor noi resurse naturale: cărbune, şisturi bituminoase, gaze naturale, crom, bauxită sau cupru.

La finalul carierei sale s-a auzit din nou numele său. A refuzat pensia și a continuat să muncească până la vârsta de 75 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ