Prima femeie doctor în drept din Europa – românca Sarmiza Bilcescu Alimăneștianu

0
656

Secolul XIX a fost secolul dominat politic, economic și social de bărbați. Dacă astăzi o femeie poate ușor deveni doctor în drept, la acea vreme era aproape imposibil. Sarmiza Bilcescu Alimănășteanu a reușit să devină în acele vremuri prima femeie doctor în drept din Europa. Și a obținut diploma Manga cum laudae.

Deși o reușită personală, acest fapt a definit și primii pași ai fenomenului de emancipare socială a femeii în societatea europeană.

Sarmiza s-a născut la București în anul 1867. La 17 ani și-a început studiile la Facultatea de Litere din Paris. Întoarsă la București, a decis să înceapă alte studii la Sorbona alegând dreptul.

Inițial, Sarmiza Bilcescu a fost respinsă de baroul București, dar ulterior a reușit să intre în Baroul prezidat de Take Ionescu. Deși acceptată în barou, se resemnează realizând că nu va profesa niciodată. Se mărită cu inginerul Constantin Alimănișteanu și alege să își îndrepte atenția spre un alt domeniu, cel al educației femeilor. A înființat, alături de alte femei importante ale vremii Societaea Domnișoarelor Române și a militat activ pentru drepturile femeilor din România.

LĂSAȚI UN MESAJ