Profesor Doctor Eugen Pavel – inventatorul CD-ului de sticlă

0
1057

S-a născut în anul 1953 în București. Este absolvent al Facultății de Fizică din București, specializarea Fizica Corpului Solid și a fost șef al promoției 1976.

În anul 1992 și-a finalizat doctoratul în fizică și astăzi lucrează la Institutul de Fizică Atomică ca cercetător, în cadrul departamentului Lasere, colectivul de Optică Informațională și Holografie.

Înainte de finalizarea doctoratului a primit Premiul Academiei Române, iar în anul 1997 a apărut în publicația americană Who’s Who in the World.

 Activitatea sa vastă este susținută de cele peste 40 de lucrări științifice publicate și de cele 62 de brevete și cereri de brevete pe care le deține.

În anul 2004 a înființat alături de alți 4 cercetători firma Storex Technologies și a perfecționat sistemul de inscripționare a datelor. A inventat Hyper CD-ROM-ul care are o capacitate de stocare de peste 10 000 GB și pentru acest rezultat a primit premii în SUA, Israel și Canada.

Pentru tehnologia Hyper CD-ROM are 4 brevete de invenție:

– Materiale fluorescente fotosensibile cu capacitate de memorare optică tridimensională;

– Sistemul de scriere/citire adaptat la instalațiile existente (microscopul confocal);

– Tehnologia de memorare;

– Procedeul de multiplicare.

Storex Technologies s-a ocupat de cercetarea în domeniul sticlei și ceramicii fotosensibile. Rezultatul a fost realizarea unui disc de mărirea unui CD (diametrul de 120mm și grosimea de 1,2mm) care stochează peste 1 000 000GB (1PB- petabyte ). Hyper CD ul rezistă la 1.200 de grade Celsius, durata de viață este de 5 000 de ani.

Sistemul optic folosit de Eugen Pavel a fost preluat de firma Sony și aplicat la sistemul Blu-Ray.

Iată că încă un român este implicat în dezvoltarea tehnologiei la nivel mondial.

 

LĂSAȚI UN MESAJ