Radu Deac – medicul inimilor

0
677

Medicul Radu Deac s-a născut la Zalău în anul 1940. A studiat medicina la Cluj și s-a specializat pe chirurgie cardiovasculară. Este un renumit medic din România cu peste 15 000 de operații pe cord. De-a lungul carierei sale a reușit peste 35 de transplanturi de inimă, primul fiind la vârsta de 24 de ani.

Și-a petrecut întreaga viață în blocul operator, dând speranțe pacienților săi. În 1973 a realizat prima operație pe cord deschis cu ajutorul chirurgului Ioan Pop, o altă somitate în domeniu. În 1995 a deschis Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș.

Datorită activității sale în domeniul medical este considerat cel mai bun chirurg cardiac din ultimii 20 de ani.

În 2010 s-a retras din activitate. A fost și profesor universitar de chirurgie la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, șeful Clinicii de chirurgie vasculară din Târgu Mureș și președinte al Societății naționale de chirurgie cardiovasculară.

În decembrie 2013, Radu Deac a preluat funcția de director executiv al Agenției Naționale de Transplant. Este membru titular și vicepresedinte al Academiei de Științe Medicale.

Radu Deac a primit numeroase diplome de excelenţă și a fost declarat cetățean de onoare a două orașe din România: Târgu Mureș și localitatea Supuru de Jos, județul Sălaj.  A primit și Ordinul naţional Steaua României, grad de Comandor.

LĂSAȚI UN MESAJ