Raluca Ripan – prima femeie doctor membră a Academiei Române

0
609

Raluca Ripan s-a născut la Iași în anul 1894. A absolvit liceul în orașul natal și s-a înscris la Facultatea de Științe a Universității din Iași. După finalizarea studiilor, în 1919, a devenit preparator la laboratorul de chimie minerală a Universității din orașul natal. De aici, o carieră fulminantă o aștepta pe tânăra Raluca Ripan.

În anul 1920 s-a mutat la Universitatea din Cluj cu dorința de a-și definitiva doctoratul. În 1922 devine prima femeie doctor în științe chimice din România cu teza “Aminele duble corespunzând sulfaților dubli din seria magneziană”.

În următorii 9 ani a ocupat postul de șef de lucrări la laboratorul de chimie anorganică la Facultatea de Științe din Cluj și pentru 2 ani a fost și conferențiar suplinitor la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din oraș.

În 1942 este conferențiar titular și ulterior profesor universitar. După al doilea Război Mondial ocupă postul de șef catedră de chimie anorganică la Cluj și devine decan al Facultății de Chimie. În anul 1952 devine rector al Universității din Cluj.

În anul 1957 ăreia conducerea Academiei Române, filiala Cluj, fiind încă din anul 1948 membră în Academia Română.

Activitatea științifică a Ralucăi Ripan i-a oferit posibilitatea să intre în legătură cu oameni de știință și reputați savanți din străinătate. Studenții săi își amintesc cu plăcere despre pasiunea pe care o presăra profesorul universitar în cursurile sale. Era o femeie modestă, susținând că nu va ști niciodată totul, dar consecventă – arătând că numai prin muncă strictă poți acumula cunoștințele de care au viitorii chimiști nevoie.

În anul 1967 a obținut brevetul de invenție pentru Procedeul de obținere a uraniului din minereuri. A lucrat la această metodă împreună cu Ignat Eger și Nicolae Bojan. Alături de Nicolae Pascu a obținut al doilea titlu de la Oficiul de stat pentru invenții pentru Procedeul de mărire a flotabilității minereurilor.

A continuat în 1968 cu invenția Metoda de separare a aurului de minereurile aurifere alături de chimiștii Ioan Todoruț și Alexandru Botar. În 1970 Preparatul de aur lichid, strălucitor, pentru decorarea sticlei de menaj și procedeul pentru obținerea acestuia i-au adus un nou titlu.

Ca urmare a recunoașterii meritelor sale, a fost aleasă “Membru de onoare a Societății de chimie industrială” din Franța, precum și “membru al societății Germane de Chimie”. Un eveniment de mare însemnătate, atât pentru Raluca Ripan cât și pentru știința chimică din România, l-a constituit decernarea titlului de “doctor honoris causa” din partea Universității “Nikolaus Kopernicus” din Torun, Polonia. (wikipedia.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ