Remarcabilul inginer Anghel Saligny

0
532

Anghel Saligny este cunoscut pentru ideile sale inovatoare în domeniul construcțiilor metalice și de beton armat. A fost un excelent inginer constructor care a realizat multe invenții și a formulat soluții importante în domeniul construcțiilor de orice fel, de la poduri la clădiri folosite în scop industrial.

Toate inovațiile sale au fost o premieră mondială, fapt care i-au adus faima și recunoașterea bine meritate.

Inginerul Saligny este proiectantul liniilor ferate Adjud-Târgu Ocna și a fost primul care a combinat podurile șosea și căile ferate în România (1881-1882). A înlocuit, în țara noastră, podurile vechi cu variante metalice și amintim astfel: podul peste Siret și cel de la Cosmești care avea peste 430 m lungime.

Între 1884 și 1889 s-a implicat în dezvoltarea silozurilor din beton armat din zona Brăila – Galați. A implementat soluții pe straturi de fascine și piloți la fundații. Silozurile sale au fost cele mai mari de la acea vreme. Puteau depozita peste 25.000 tone de cereale și aveau 30 m x 120 m la bază și peste 18 m înălțime.

Până în anul 1901 a lucrat ca șef al Serviciului docuri și al Serviciului lucrătorilor noi din Direcția Generală a Căilor Ferate Române. A înlocuit în această perioadă podurile de lemn cu poduri metalice pe linia ferată Filiași-Târgu Jiu (1886).

Podul care și astăzi îi poartă numele – Anghel Saligny – a fost proiectat în 1888 și construit între 1890 și 1895. Este podul construit peste Dunăre la Cernavodă. La acea vreme era cel mai lung pod din Europa și construcția metalică de cea mai mare importanță a vremii. După mai mult de un secol de funcționare, podul de la Cernavodă dovedește că este o adevărată operă inginerească. 20-podul-anghel-saligny-1024x628

Podul de la Cernavodă, dublat astăzi de un nou sistem de poduri combinate, este un simbol al ingineriei românești, dovedind acest secol al rezistenței la funcționare neîntreruptă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ