Rodica Mănăilă și cercetările asupra germaniului

0
757

Rodica Mănăilă s-a născut în București în anul 1935. A fost de meserie fizician și este recunoscută pentru cercetările sale cu privire la semiconductorii amorfi și lichizi (mai ales cu privire la germaniu, principalul semiconductor amorf).

A studiat în București și a dezvoltat o carieră impresionantă ca cercetător. A lucrat inițial la Institutul de Fizică între anii 1957 și 1960. Ulterior și-a continuat activitatea la Institutul de Fizică și Tehnologia Materialelor, devenit Institutul Național de Fizica Materialelor. La cel din urmă loc de muncă dezvoltă Secția de Cercetări Structurale prin Difracţie Röntgen. Susţine doctoratul în 1966, cu o teză despre distribuţia cationilor în compuşi cu structură spinelică şi energetica acestei distribuţii.

Activitatea sa s-a materializat în peste 150 de studii în domeniul fizicii. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în Structura semiconductorilor amorfi (1970) şi Difracţia razelor X şi a neutronilor (1970), precum şi în reviste de specialitate din ţară şi străinătate.

În 1992 a devenit membru corespondent al Academiei Române și 10 ani mai târziu a fost decorată cu ordinul Național ”Pentru Merit” în grad de cavaler.

LĂSAȚI UN MESAJ