România are antrenor de genii

0
637

Florian Colceag – profesorul de matematică

florian-colceagFlorian Colceag a fost dintotdeauna un pasionat al științelor exacte. Este licențiat în matematici fractale, doctor în economie. Fiind pasionat de studiu și dezvoltare personală, a devenit specialist în guvernanță sustenabilă și fondatorul IRSCA Gifted Education România – o asociație non-profit care sprijină dezvoltarea copiilor supradotați. Prin coordonarea grupurilor de olimpici la matematică timp de 20 de ani a obținut, alături de aceștia, peste 60 de medalii de aur la competiții internaționale. Singurul lui regret rămâne că cea mai mare parte a olimpicilor săi nu au rămas în România. În afara proiectului său de suflet, IRSCA Gifted Education, este și dezvoltatorul proiectului ”Noua Constituție” și coautor pentru Programul de Retehnologizare și Modernizare Tehnologică a României.

Începuturi

În 1978, Florian Colceag își finaliza studiile la Facultatea de Matematică-Mecanică. Cariera sa de profesor de matematică a început la școala nr. 78 din București, o școală de periferie fără mari pretenții. Însă, în scurt timp, a devenit coordonatorul grupului de olimpici la matematică. Timp de 15 ani a supravegheat atent pregătirea copiilor cu înclinație spre științele exacte. Olimpicii au obținut, de-a lungul anilor, zeci de medalii internaționale.

În 1996 a inițiat în România programul ”Gifted Education” – implementat pentru ca acei copii supradotați din diferite domenii să fie pregătiți potrivit nivelului lor. În 1999 a plecat în Statele Unite ale Americii, motivat de o bursă primită prin programul Gifted Education la Universitatea de Stat din Utah. Masterul l-a ajutat să înțeleagă mai bine problemele în educația copiilor supradotați.

Întors în România cu această calificare, s-a zbătut să obțină aprobările pentru a implementa în țară un program educațional la nivelul la care l-a studiat.  A renunțat la catedra convențională și a înființat IRSCA Gifted Education – Institutul Român pentru Studii și Cercetări Avansate – o organizație care luptă pentru concretizarea unui sistem de învățământ care să pună în valoare acești copii.

Observațiile sale, rezultate în ani de lucru, sunt foarte importante. Cercetări recente vorbesc despre faptul că între 5 și 10% din populația lumii sunt persoane talentate. Chiar Florian Colceag se declară încântat de faptul că a putut să participe la dezvoltarea a peste 1000 de copii supradotați care sunt foarte buni la matematică, economie, informatică, fizică, politologie, muzică, biologie, etc.

florian-colceag-3

Programul Gifted Education

Evaluările și programul educațional scot la iveală copii de excepție. Mai mult de 4% dintre copiii născuți în România se nasc supradotați, un procent dublu față de alte țări. Însă, statisticile spun că fără ajutor și educație corect aplicată, doar jumătate dintre aceștia vor reuși în cariera profesională.

IRSCA Gifted Education dezvoltă anual programe, tabere, meetinguri pentru ca acești copii, viitorul României, să își cultive talentul. Scopul este ca ei să nu fie izolați în oferta sistemului educațional național și să își poată continua studiile pe măsura talentului lor.

LĂSAȚI UN MESAJ