Smaranda Brăescu – prima femeie parașutist din România

0
397

Smaranda Brăescu s-a născut în anul 1897 în satul Hănțești din Moldova. Studiile urmate la internatul ”Elena Doamna”, ctitorit de soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza, i-au modelat un caracter puternic, cum au demonstrat-o și preocupările ulterioare ale tinerei.

Tânăra Smaranda a fost interesată de aviație și a plecat în 1928 la Berlin să studieze cursurile de parașutism Heineke, obținând brevetul internațional. A fost și prima femeie care a învățat să plieze o parașută.

În anii următori a avut parte de accidente aviatice și a fost spitalizată mai mult de șase luni la Satu Mare.

Accidentele au motivat-o să continue în domeniul aviației și a ales să își forțeze limitele pentru a depăși recorduri mondiale. A achiziționat din Berlin o parașută specială și și-a propus să depășească ultimul record feminin la sărituri cu parașuta – altitudinea de 4000 m.

În anul 1931 decolează din Pipera escortată de două avioane – unul pentru urgențe medicale, celălalt cu membri ai Aeroclubului, și urcă până la altitudinea de 6000 m. A reușit astfel să înregistreze un nou record mondial și a fost decorată cu Crucea de Aur a Virtuţii Aeronautice.

În anul 1932 depășește un nou record mondial în SUA. A început antrenamentul în San Francisco și la 19 mai 1932 a sărit de la 7233 m altitudine, depășind ultimul record masculin la sărituri cu parașuta.

A fost recunoscută și proclamată învingătoarea recordului mondial de coborâre cu paraşuta. La acel moment a fost numită sportiva numărul 1 a lumii.

Abia după 20 de ani Traian Dumitrescu Popa doboară recordul Smarandei Brăescu, după o săritură de la 7250 m. În anul 1972 generalul Grigore Baștan sare de la 9600 m.

După succesul avut în anul 1931, Smaranda Brăescu se încrie la cursuri de pilotaj în New York și obține brevetul de pilot civil. În 1936 își cumpără propriul avion pe care îl numește ”Aurel Vlaicu”.

În 1945 Smaranda Brăescu se afla în garnizoana din Trencin (Cehoslovacia). A ajutat la transportarea răniților, medicamentelor, personalului și echipamentelor medicale.

Și-a încheiat palpitanta viața răpusă de reumatism cronic și oboseală în Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ