Ștefan Odobleja – întemeietorul ciberneticii

0
542

Ștefan Odobleja – cel care a pus bazele ciberneticii înaintea lui Norbert Wiener – s-a născut în 1902 în județul Mehedinți, într-un sat sărac. S-a mutat la Turnu Severin pentru a termina liceul și a urmat cursurile Facultății de Medicină la secția militară.

A profesat ca medic în mediul militar în garnizoane din întreaga țară, dar a rămas cu nemulțumirea unei sărăcii, nereușind să cunoască succesul financiar. A participat ca medic de regiment în Al Doilea Război Mondial și a ieșit la pensie imediat după război, trăindu-și restul vieții într-o casă modestă.

Încă din tinerețe și-a demonstrat capacitatea intelectuală, având pasiuni inedite. A scris nenumărate lucrări în condiții precare, însumând volume de peste 50 000 de pagini.

Ștefan Odobleja a publicat lucrarea Metoda de transonanță toracică în anul 1929, iar în anul 1932, în limba franceză, la Paris La phonoscopie, o lucrare care ulterior a câștigat premiul “General Doctor Papiu Alexandru”.

În 1937 a prezentat, pe scurt, câteva idei despre fonoscopie la Congresul Internațional de Medicină Militară. La acest congres a prezentat și ideile principale ale unei lucrări care avea să îi aducă recunoașterea post-mortem: Psychologie consonantiste. Obleja considera aceste idei parte a unui tratat de psihologie care avea să apară ani mai târziu.

La izbucnirea celui de-al doilea război mondial, publicarea lucrării Psychologie consonantiste a fost amânată. Deși trimisă prin poștă mai multor savanți, impactul său a fost minim pentru această lucrare care punea, de fapt, bazele teoretice ale ciberneticii, descrisă un deceniu mai târziu de Norbert Wiener. Savantul străin a primit, astfel, titlul de întemeietor al ciberneticii după publicarea lucrării Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine în 1948.

Cibernetica se aplică astăzi în foarte multe domenii – inginerie, informatică, neurologie, psihologie, biologie, etc.

Odobleja a încercat să își revendice drepturile la această descoperire, însă situația politică a țării l-a descurajat, ajungând să fie pus sub urmărirea Securității. Din acel moment nu a mai putut publica nimic.

Abia în 1978, cu doar o lună înainte de moartea sa, Stelian Bajureanu prezintă în numele lui Obleja lucrarea Diversitate şi unitate în cibernetică, unde erau repertoriate ideile din Psychologie consonantiste. Prezentarea care a avut loc la Amsterdam cu ocazia unui Congres organizat pentru sărbătorirea a 30 de ani de la descoperirea ciberneticii de către Norbert Wiener.

Participanții au fost profund impresionați, iar Congresul s-a încheiat în aplauze pentru cei 40 de ani de la această descoperire. Cu alte cuvinte, cu numai câteva săptămâni înainte de moartea sa, lui Obleja i-au fost recunoscute meritele pentru întemeierea ciberneticii.

A devenit membru al Academiei Române post-mortem.

LĂSAȚI UN MESAJ