Traian Vuia a reușit să zboare

0
517

Traian Vuia este inventator român, un pionier al aviației mondiale, fiind cel care a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat.

S-a născut în anul 1872 în comitatul Caraș-Severin, Austro-Ungaria. De mic copil a demonstrat interes pentru mecanica aplicată. La 10 ani a descoperit zmeul și a făcut o pasiune în domeniu. Toată copilăria a încercat să perfecționeze zmeul, analizând în detaliu forma acestuia. La liceu, tânărul Vuia studiază fizică și mecanică, renunță la construcția zmeului și încearcă să explice fenomenele fizice care apar la aparat.

În 1982 Vuia a plecat la Budapesta pentru a se înscrie la Politehnică. După ce a urmat un an cursurile aceste facultăți la seral, a renunțat din cauza banilor și s-a înscris la Facultatea de Drept. Traian Vuia a excelat și în acest domeniu, luând doctoratul în Științe Juridice cu teza “Militarism şi industrialism, regimul de Status şi contractus“.

Întors la Lugoj, a început să studieze domeniul zborului și a construit primul aparat– aeroplan automobil. Nu reușește să ducă proiectul la final din cauza lipsurilor financiare.

Pleacă la Paris în anul 1902 unde caută finanțare pentru construcția sa. Se lovește, însă, de scepticismul francezilor care nu cred în ideea că o construcție mai grea decât aerul poate zbura.

Traian Vuia ajunge, în căutările sale, la Victor Tatin, o personalitate a timpului – cunoscut pentru faptul că în 1879 a construit un model experimental de aeroplan. Tatin a fost încântat de ideea tânărului, dar îl sfătuiește să atașeze construcției sale un motor pentru a-l face mai stabil.

Vuia nu renunță și trimite proiectul Academiei de Științe de la Paris. Academia îi respinge, deasemenea, proiectul pe motiv că un aparat mai greu decât aerul nu poate zbura, fiind doar un vis care nu poate deveni realitate.

Tânărul entuziast nu renunță și în 1903 obține brevet de invenție pentru aeroplanul automobil.  Între 1902 și 1905 a continuat să lucreze la construcția începută în țara natală. Coriolan Brediceanu, mentorul său, l-a ajutat să depășească problemele financiare. La finalul anului 1905, aparatul era construit și gata să decoleze. L-a numit Vuia I. Cântărea 250 kg și avea un motor de 20 CP.

În 1906, lângă Paris, Vuia a zburat pentru prima dată cu aparatul său. Aparatul s-a ridicat la aprox. 1 m de sol și a zburat pe o distanță de 12 metri. Presa internațională a scris despre românul care a reușit să zboare cu o construcție mai grea decât aerul, folosind numai mijloacele acesteia, fără alte ajutoare (pantă, catapultă sau cale ferată).

În 1918 și 1922 a brevetat două elicoptere și în 1925 un generator de abur.

Se întoarce în țară și este ales membru de onoare ale Academiei Române în 1976. În 1950 se stinge din viață la București și este înmormântat la cimitirul Bellu.

Postmortem Aeroportul din Timișoara a fost denumit ”Traian Vuia”.

LĂSAȚI UN MESAJ