Victor Babeș – o personalitate în domeniul medical

0
490

Medicul și bacteriologul Victor Babeș s-a născut în 1854 la Viena, în Austria. A fost pasionat de teatru și în tinerețe a început să studieze Arta Dramatică la Budapesta. După moartea surorii sale, Alma, care a suferit de tuberculoză, a renunțat la studiile sale și s-a înscris la Facultatea de Medicină la Budapesta, dar și la Viena. A obținut doctoratul în anul 1878 la Viena. În 1881 a plecat la Paris unde a lucrat cu cei mai importanți profesori: Cornil, Pasteur și Koch. Alături de savantul Andre-Victor Cornil a publicat primul tratat de bacteriologie din lume.

În anul 1887 s-a mutat la București și a ocupat postul de profesor universitar la catedra de bacteriologie la Facultatea de Medicină. A devenit, în același an, directorul Institutului de Bacteriologie și Patologie – primul institut de cercetări științifice din țară și primul centru de vaccinare antirabică din lume, după cel de la Paris, înființat de Pasteur.

În 1889 a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar din 1893 a fost ales membru titular.

După izbucnirea epidemiei de holeră în rândurile Armatei Române, a preparat un vaccin pentru protejarea soldaților. În anii următori a produs și alte vaccinuri care au folosit pentru protejarea întregii populații. La înființarea Universității din Cluj, în 1919, a fost numit profesor.

Un alt preparat produs de Victor Babeș care a salvat foarte multe vieţi a fost serul antidifteric. A desfăşurat activitate amplă în cercetarea tuberculozei, boala din cauza căreia a murit sora sa, a febrei tifoide şi a leprei.

A descoperit peste 40 noi specii microbiene, care au fost denumite Babesiide.

A publicat peste 1.000 lucrări ştiinţifice şi 25 monografii în domeniul medical. A fost membru corespondent al Academiei de Medicină din Franța și a fost decorat cu Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie civilă franceză.

 

LĂSAȚI UN MESAJ