Numai sfinții sînt creștini absoluți

0
648

Isus Cristos este eternitatea care punctează istoria.

Platon are un demiurg care nu e creator, ci doar un meseriaș de geniu, fiindcă materia îi premerge. Prima idee de creație reală, au adus-o în istorie creștinii.

De creat doar zeul crează, iar omul imită. Eu cînd citesc cuvîntul creație – literară, muzicală, filozofică – leșin de rîs. Omul nu face altceva decît să reflecte în litere, în muzică sau în filozofie petece de transcendență.

Cum sa fie creatura creator? “Hai tată, să-ți arat moșia pe care ți-am făcut-o cînd nu eram în viață…” Păi cum să fie creatura creator?

Omul e un animal care se roagă la ceva. Caută un model ideal. Și uneori nimerește, alteori, nu. Cei care au descoperit modelul ideal și succesiunea fenomenului din el sînt creștinii. Creștinismul nu poate fi identificat cu nici un sistem filosofic, monist, dualist sau pluralist. Creștinismul este pur si simplu. Despre creștinism, Bergson spune ca noi îl respirăm. Are materialitatea aerului. Seamănă cu aerul. Noi sîntem creștini fără să vrem. Și cînd sîntem atei sîntem creștini: că respirăm creștinismul cum respirăm aerul.

Creștinismul nu e ideologie, că atunci se aseamănă cu marxismul. Religia e expresia unui mister trăit, or ideologia e ceva construit.

A fi creștini înseamnă a coborî Absolutul la nivel cotidian. Numai sfinții sînt creștini absoluți. Altminteri, creștinismul, gândit real, e inaplicabil tocmai pentru că e absolut.

Suveran față de natură, supus Divinității, nemuritor și liber prin depășirea extramundana a condiției sale – acesta este omul creștin.

Nimic nu poate înlocui creștinismul; nici toată cultura antică precreștină. Eu sînt de parere că apogeul Europei nu e la Atena, ci în Evul Mediu, cînd Dumnezeu umbla din casă în casă. Eu definesc stralucirea epocilor istorice în funcție de geniul religios al epocii, nu în funcție de isprăvi politice.

Petre Tutea – Cugetări memorabile

LĂSAȚI UN MESAJ