Un gând în zi de sărbătoare

0
704

Ce zi este astăzi?
Toți știm: 9 Martie,  zi în care sunt sărbătoriți, conform credinței ortodoxe,  Sfinții 40 de Mucenici uciși în Sevastia.
Dar oare ce semnificație ar trebui să aibă pentru noi această zi?
Cred că,  asemenea celor 40 de Mucenici uciși pentru credința și stăruința lor în bine,  și noi, mai ales în această perioadă, ar trebui să ne lepădam de răul din noi. Cum ar spune în alți termeni,  un “mucenic” contemporan perioadei comuniste, Petre Țuțea: ” Trebuie să ne golim de prea plinul eu ca să mai intre în noi un pic de Dumnezeu. ”
Am vorbit anterior de ce reprezintă această zi conform calendarului ortodox, dar ea mai are și o altă semnificație. Conform tradiției,  primele 9 zile din luna lui Martie reprezintă câte o “babă”. Știm prea bine ca puțin înainte de început acestei luni, ne alegem o zi din cele 9 zile și în funcție de cum va fi această “babă” așa ne va fi toată primăvara.
Plecând de aici putem dezvolta o alta paralelă și să ne gândim la “Baba Dochia” care, treptat se descotorosește de cojoacele iernatice, o dată cu primele raze de soare primăvăratic.
Poate asemenea ei, și noi ar trebui sa ne eliberăm de grijile, supărările fără rost și neputințele ce ne-au împovărat în perioada amorțită de iarnă și să ne bucurăm de sublimul primului anotimp din an punând început nou “personalului” nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ