Canionul Șapte Scări

0
631

Canionul şapte Scări este una dintre minunile României şi trebuie văzut măcar o dată în viaţă, spun pasionaţii de excursii. S-a format pe vremea dinosaurilor şi, pe lângă senzaţiile tari, oferă vizitatorilor şi o porţie de relaxare unică.

Canionul şapte Scări este unic în Europa de Est ca mărime. Datează încă din Mezozoic. Aici a fost iniţial un fund de mare (Theus). Partea de jos a canionului, care este de culoare galbenă, datează din Jurasic, iar partea de sus, din Triasic.

La această concluzie au ajuns geologii care au făcut săpături şi au analizat fosile descoperite în stâncă. Canionul Şapte Scări este un defileu săpat în calcar situat în Masivul Piatra Mare. Lungimea acestuia este de 160 metri, cu o diferenţă de nivel de 58 metri, la o altitudine de 1050 metri. Defileul este format din şapte scări din metal cu înălţimi între 2,5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări creşte.

Ledenda locului spune că o drumeţie până la Canionul şapte Scări este un test pentru tinerele care vroiau să se mărite. Se spune că acest canion era locul de promenadă al mocanilor din satul Baciu (Săcele). Legendele transmise din generaţie în generaţie spun că tinerii feciori din sat îşi supuneau iubitele la două probe. Una era să le aducă în plimbare până la canion să vadă dacă sunt puternice şi nu cedează fizic. Apoi, după ce urcau împreună cele şapte scări, stăteau o noapte deasupra canionului. Dacă nu se certau deloc, atunci era meniţi să fie împreună toată viaţa. Şi astăzi mai vin cupluri tinere care vor să testeze legenda.

Pe lângă peisajul spectaculos, canionul este recunoscut pentru minunile pe care le face asupra psihicului. Aerul este ozonat deoarece canionul se află la peste 1000 metri altitudine, iar zgomotul apei sunt combinaţia perfectă pentru recuperare psihologică.

Deşi puţini ar crede, canionul este mult mai spectaculos iarna decât vara. Datorită zăcămintelor diferite de metal din anumite porţiuni ale canionului, iarna totul se transformă într-o feerie de culori. Fiecare izvor care iese din canion îngheaţă, iar ţurţurii au diferite culori, verde, galben sau roşu. Spre baza canionului, culorile se combină, iar ţurţurii devin de culoarea curcubeului. O echipă de la Discovery a venit special la canion pentru a filma fenomenul.

Tiroliana are în total 2,1 km şi 23 trasee atât pentru adulţi cât şi pentri copii. Tronsoanele au o înclinaţie între două şi patru grade, iar cel mai scurt traseu are 47 de metri, iar cel mai lung 273 metri. Pentru cei mai mici, în partea de jos a traseului sunt deschise şi două trasee cu grad de dificultate scăzut.

LĂSAȚI UN MESAJ