Cea mai mare sculptură în piatră din Europa – Chipul lui Decebal

0
648

Impunătoarea sculptură în stâncă de pe malul Dunării este situată între Eșelnița și Dubova, în apropiere de Orșova.

Acest chip sculptat în piatră îl reprezintă pe regele Decebal. Constantin Drăgan, istoric român, a finanțat o echipă de sculptori alpiniști pentru realizarea lucrării. Ca înălțime, este a șasea statuie de acest tip din lume și este cu 8 metri mai mare decât celebra statuie a lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro.

S-a lucrat timp de 10 ani, între 1994 si 2004 pentru un aport important adus turismului local, în zona Cazanelor Dunării. Chipul lui Decebal are 55 de metri înălțime și 25 de metri lățime. Doar nasul lui are 7 metri lungime și 4 metri înălțime. Investiția a fost de peste 1 milion de dolari și este finalizată în proporție de 70%.

Locația statuii este una deosebit de frumoasă, fluviul poate fi admirat șerpuind printre stânci. De reținut este faptul că lucrarea a fost realizată în zona în care Dunărea are cea mai mare adâncime – aproximativ 120 de m.

Echipa de sculptori a lucrat sub conducerea cunoscutului artist, Florin Cotarcea. S-au defrișat copacii din zona și au dinamitat rocile pe care au lucrat. Au înfruntat căldura verilor și viperele din zonă sculptând la înălțime un chip apreciat în întreaga Europă.  

Sub chipul regelui Decebal a fost săpată în stâncă inscripția DECEBAL REX – DRAGAN FECIT (Regele Decebal – realizată de Drăgan). Istoricul pasionat de cultura dacă a vrut astfel să susţină contribuţia românească la cultura europeană, să valorifice trecutul traco-dac al teritoriului ţării, pe care le-a susţinut în tezele sale de istorie.

Pe partea cealaltă a malului Dunării, în Serbia, se află o placă memorială antică, Tabula Traiana, ridicată de împăratul roman pentru a marca drumul său şi victoriile nenumărate în Europa.

Chipul lui Decebal este doar una dintre atracţiile turistice de pe Clisura Dunării, dar a devenit rapid cea mai importantă şi cea mai accesată, atât de turiştii români, cât şi de cei străini. Acesta este locul care marchează cele mai îndepărtate momente ale trecutului românesc, printr-o sculptură deosebită, într-un peisaj natural de-a dreptul fermecător.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCând nu mai înțelegi
Articolul următorBucurie

LĂSAȚI UN MESAJ