Complexul muzeal Goleşti şi Muzeul viticulturii şi pomiculturii din România

0
765
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Satul Golești, atestat documentar în anul 1452, satul găzduieşte două importante obiective culturale, istorice şi turistice: Complexul muzeal Goleşti şi Muzeul viticulturii şi pomiculturii din România.dsc01988

Complexul Muzeal Goleşti, amenajat în conacul familiei Goleştilor construit în 1640-1642, înconjurat de ziduri puternice străjuite de turnuri amplasate la colţuri şi de un foişor la poartă, oferă vizitatorilor prilejul de a vizita „Expoziţia memorială Familia Goleştilor”, Expoziţia de istorie a epocii 1821-1848, care  prezintă mobilier de epocă, tablouri, cărţi şi alte obiecte care au aparţinut Goleştilor şi rudelor lor apropiate, Expoziţia pedagogică Şcoala de la Goleşti, unde vizitatorii pot afla despre materialele care redau organizarea şi funcţionarea şcolii de la Goleşti în cadrul general al învăţământului românesc din prima jumătate a secolului XIX. Între exponatele ultimei expoziţii se numără: Programa cursului gimnazial şi filozofic elaborată de Florian Aaron, diferite manuale, un abecedar din anul 1840, Gramatica românească redactată de Ienache Văcărescu şi tipărită la Râmnicu Vâlcea în anul 1787.

Muzeul viticulturii şi pomiculturii din România, amenajat în 1966 pe o suprafaţă de 12 ha, cuprinde 24 de unităţi complexe cu 90 de construcţii din diferite zone viticole şi pomicole din ţară – Muntenia, Oltenia, Banat, Dobrogea, Transilvania (zona Munţilor Apuseni şi zona Alba, Braşov), Moldova (Vrancea) şi Maramureş – o locuinţă ţărănească în totalitate din lemn (sec. XVIII). Acest obiectiv face parte din categoria muzeelor specializate, fiind considerat unul dintre cele mai mari şi mai importante muzee etnografice din România. Tot aici, în sectorul construcţiilor şi instalaţiilor speciale, se află 8 pivniţe, 2 poverne, o cramă, o cămară, un şopron cu teascuri şi alte obiecte.

În imediata apropiere se poate vizita bisericdsc01839a „Sfânta Treime”, monument de arhitectură ctitorit la mijlocul secolului al XVII-lea (1646) de către Stroe Leurdeanu şi soţia sa, Vişa. Aici se păstrează piese deosebit de valoroase, între care se remarcă icoanele pictate pe lemn între secolele XVII – XVIII.

LĂSAȚI UN MESAJ